28 Май 2024, 12:37 Днес (4) | Вчера (3)

Общината търси нов консултант на „Софийска вода”

07 Юни 2005 08:59 в-к "Новинар" по статията работи:
A+ A-

Кабинетът блокира работата на водния регулатор

Столичният общински съвет (СОС) вероятно ще реши на заседанието си тази седмица дали да се обяви търг за избор на нов консултант по изпълнението на водната концесия в София. Концесионер на столичното водоснабдяване е "Софийска вода".
Досегашният консултант - фирма "Омонит", бе избрана без търг или конкурс. Неотдавна Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) поиска договорът с фирмата да се преразгледа и от него да се изключат дейностите, които дублират работата на самата комисия. Според закона за водния регулатор единствено ДКЕВР има правомощия да регулира цените на водата. Комисията поиска възнаграждението, което "Омонит" получава за работата си, да не се включва в цената на водата. Досега "Омонит" получаваше около 1 млн. лева годишно от "Софийска вода", за да следи изпълнението на концесионния договор.
Досега системата за контрол върху водната концесия не е работела, а консултантът е вършел работата си само в определени моменти, заяви общинският съветник от НДСВ Атанас Тасев.
Ако бъде обявен нов търг за консултант, той ще има право да контролира само изпълнението на задълженията на консеционера, но не и цената на водата. Стойността на услугата ще се следи от ДКЕРВ.
60 кандидати за водни комисари вече са подали в Министерството на регионалното развитие и благоустройството молби за назначаване в ДКЕВР, научи "Новинар". Сред тях има много депутати от НДСВ, които не са попаднали в изборните листи или са на неизбираеми места в тях. Очаква се до изборите Министерски съвет да реши кои ще бъдат назначени за водни комисари.
В ДКЕВР вече постъпват жалби от граждани и фирми, свързани с водния сектор, но комисията ще ги разгледа, след като бъдат назначени водните специалисти. До края на юни трябва да бъдат приети три наредби - за качеството и за цените на водата и методика за определяне на допустимите загуби. До октомври 49 ВиК дружества в страната трябва да представят в ДКЕВР предложенията си за цени на водата.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 27 Май 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8019
GBP 2.4796 2.4887 2.2962
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив