16 Юни 2024, 19:43 Днес (0) | Вчера (0)

Общините искат дарителите да не плащат ДДС

18 Август 2005 08:59 в-к "Новинар" по статията работи:
A+ A-

Река Вит наводни 300 къщи, отново порои в Софийско и Пловдив

Фирмите, които правят дарения за пострадалите от наводненията, да бъдат освободени от ДДС върху изпратените за бедстващите райони стоки, предложиха вчера от Националното сдружение на общините и Българския червен кръст (БЧК). Експертна група от юристи вече разработва предложението, обясни председателят на БЧК Христо Григоров. Инициативата е на сдружението на общините и още следващата седмица техни представители ще запознаят с проекта финансовия министър Пламен Орешарски. "Сега се получава така, че освен за бедстващите, бизнесът отделя пари и за държавата, на която плаща ДДС", обясни изпълнителният директор на сдружението на общините Гинка Чавдарова.
От миналата седмица в касите на БЧК са постъпили дарения от фирми и граждани за 1,06 млн. лева. Две трети от сумата ще бъде дадена на хората, останали без покрив, стана ясно вчера. Парите обаче няма да бъдат давани в брой, а пострадалите от наводненията ще получат строителни материали или покъщнина.
Останалата една трета от събраните от БЧК средства ще бъде преведена на общините. Парите ще се харчат по решение на кметовете. Местната власт няма да похарчи нито 1 лев от дарените средства за ремонти на общинската инфраструктура, съобщиха от националното сдружение. За пътищата ще се чакат пари от държавата. Даренията от Червения кръст ще бъдат похарчени за дезинфектанти, лекарства и минерална вода, обяви Гинка Чавдарова. В някои общини има нужда и от спално бельо, походни легла и домакински съдове, съобщи тя. От федерацията на независимите епархийни католически организации Каритас-България обявиха, че до края на седмицата ще разпределят за пострадалите от наводненията още 2200 хранителни и 3200 хигиенни пакети, както и 1900 одеяла и 1200 комплекта чаршафи.
Междувременно Гражданска защита предупреди, че нивото на река Вит продължава да се покачва заради пороите и може да предизвика нови наводнения. Реката заля вчера 200 къщи в тетевенското село Торос. Наводнени са и 50 къщи в Рибарица, 10 в Черни Вит и няколко в Български извор. Река Скът преля вчера за пети път при врачанското село Крушовица и заля 50 къщи.
Пороен дъжд имаше вчера и в Софийско. Отново беше наводнена Горна Малина и с. Белопопци. Наводнени бяха и десетки къщи в селата Макоцево, Долно камарци, Стъргел и Байлово. Проливен дъжд се изля вчера по обяд и в Пловдив. За по-малко от 15 минути пороят блокира центъра на града.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 14 Юни 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8136
GBP 2.4796 2.4887 2.3154
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив