16 Юни 2024, 03:40 Днес (0) | Вчера (0)

Осигурени са средства за лечението на социално слабите граждани в болниците

10 Февруари 2006 15:05 INSMARKET по статията работи:
A+ A-

Това заяви министърът на здравеопазването Радослав Гайдарски на днешния парламентарен контрол в отговор на въпрос относно създалата се масова практика болници да изискват 500 лева гаранция от здравнонеосигурени български граждани

Всички социално слаби граждани, които са регистрирани като такива, са осигурени от държавата, за тези, които са от същата група, но не са регистрирани, са осигурени средства от държавния бюджет за заплащане на лечението им. Никой социално слаб български гражданин няма да плати в болница.
Това заяви министърът на здравеопазването проф. Радослав Гайдарски в отговор на въпрос от народния представител Стела Банкова относно създалата се масова практика болници да изискват 500 лв. гаранция от здравнонеосигурени български граждани по време на парламентарния контрол днес.
От началото на 2006 г. финансирането на лечебните заведения за болнична помощ премина почти изцяло на принципа за финансиране за извършена дейност по договор с НЗОК, напомни министър Гайдарски. Поради тази промяна в началото на годината имаше неясноти и известно объркване в болниците, каза той. Проблемът особено със заплащането за лечението на неосигурените е изяснен.
Извършена е проверка във всички цитирани от народния представител лечебни заведения, като е установено, че в Многопрофилната болница за активно лечение в Пловдив действително е разпоредено да се внася депозит от 500 лв. от планово постъпващи неосигурени пациенти, но е разпоредено тази заповед да се отмени.
Министър Гайдарски постави проблема с неосигурените, като подчерта, че до всички 1,1 млн. души са изпратени писма-уведомления. С тях те са предупредени да уредят здравноосигурителния си статус, като тези, които отговарят на критериите за социално слаби, трябва да се регистрират в съответните социални служби, след което ще бъдат здравно осигурени за сметка на държавата.
Министърът на здравеопазването посочи, че за лечението на тези български граждани, които отговарят на критериите за социално слаби, но досега не са се регистрирали и са здравнонеосигурени, държавният бюджет за 2006 г. отдели средства в размер на 5 млн. лева. На 19 януари 2006 г. Министерският съвет прие Постановление за определяне реда и условията за отпускане на целеви средства за диагностика и лечение на български граждани, които нямат доход и/или лично имущество, което да им осигурява лично участие в здравноосигурителния процес.
Въпреки тези законови механизми, които осигуряват спешната медицинската помощ, както и за подпомагане на неосигурените лица при извършване на планова медицинска помощ, с писмо още от 11 януари министър Гайдарски е разпоредил на директорите на Регионалните центрове по здравеопазване да предприемат спешни действия в регионите за осигуряване на болнично лечение за всички нуждаещи се български граждани. Наредил съм да не вземат пари в болниците и да не връщат хора, заяви министър Гайдарски.
В същото време министърът подчерта, че болниците обслужват огромен контингент пациенти, който не желае да се осигурява или да заплаща лечението си, от което ще се трупат дългове в лечебните заведения и те няма да издържат. Той отново призова за спазване на уредения законов ред от всички пациенти.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 14 Юни 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8136
GBP 2.4796 2.4887 2.3154
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив