25 Април 2024, 09:42 Днес (1) | Вчера (12)

От “Мобилтел” вече може да се продава и мажоритарен дял

18 Декември 2003 в-к "Дневник" по статията работи:
A+ A-

Един от участниците в консорциума, който е собственик на най-големия български мобилен оператор "Мобилтел", заяви в сряда, че е заинтересуван да се продаде мажоритарен, а не миноритарен дял от оператора.

 Един от участниците в консорциума, който е собственик на най-големия български мобилен оператор "Мобилтел", заяви в сряда, че е заинтересуван да се продаде мажоритарен, а не миноритарен дял от оператора. Изпълнителният директор на австрийската банка BAWAG-PSK Йохан Цветлер е съобщил пред репортери във Виена, че очаква продажбата да се осъществи през първата половина на следващата година. Според негово изказване, цитирано от Ройтерс, за продажба трябва да бъдат предложени между 51 и 100 процента от капитала на българския мобилен оператор. По-рано през годината консорциумът бе заявил, че има намерение да продаде между 25 и 49 на сто от "Мобилтел" ЕАД. В момента собственик на 100% от оператора е консорциума "Мобилтел ГмБХ", в който освен BAWAG-PSK влизат Management Trust Holding, австрийската компания Kordt und Partner и фонд на австрийската фамилия Таус.

Досега единствената компания, която бе потвърдила интерес към покупка на акции от "Мобилтел", бе "Телеком Аустрия". Австрийската компания обаче искаше да купи мажоритарен дял, за да продължи експанзията си в Югоизточна Европа, а тогавашното желание на собствениците на българското дружество бе да се продава миноритарен.

Поради тази причина преговорите бяха прекратени. Веднага след това председателя на управителния съвет на "Мобилтел" Херберт Корд заяви, че преговорите продължават с финансова компания, която тогава не бе назована. ВА началото на октомври 2003 година Корд съобщи, че са приети между седем и девет оферти, но отново не бяха споменати имена. Други компании освен "Телеком Аустрия" не са заявявали официално за интерес към българския мобилен оператор, но на пазара се цитираха имената на "Водафон груп", "Франс телеком", "ТелияСонера" и норвежкия "Теленор". Според анализаторите цената на целия "Мобилтел" е между 1 милиард и 1.4 млрд. евро.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 24 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8323
GBP 2.4796 2.4887 2.2729
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив