10 Май 2024, 18:30 Днес (10) | Вчера (10)

Отказът от БТК - само през нотариус

25 Март 2005 08:55 в-к "Сега" по статията работи:
A+ A-

Абонатите, които изберат друг оператор, трябва писмено да заявят това в телекома.

БТК въвежда изискване към всички абонати, които желаят да се откажат от нея и да преминат към друг телеком, да предоставят нотариално заверен документ, че наистина не искат услугите й. Това казаха от няколко нови телекомуникационни компании, които пускат услугите си в момента.
Според действащите досега само на хартия правила, ако един абонат на БТК иска да се откаже и да премине към друг телеком, той е трябвало да заяви това само пред новия оператор. Компанията след това е длъжна да поиска писмено от БТК така да пренастрои връзките на този абонат, че всички разговори, започващи с 0, да преминават през другия оператор.
С новите правила обаче БТК иска вече от абонатите да дойдат в неин офис, да попълнят заявление по образец, да го отнесат в другия оператор и след това да го върнат в БТК нотариално заверено. Заверката при нотариус струва 3 лв. "Това губи много време. Най-странното е, че разтакаването трябва да се прави от титуляря на телефонния пост, а в случай че е фирма - от нейния собственик или изпълнителен директор", каза шефът на "Орбител" Константин Петров. Същото оплакване направиха и от другия телеком, който стартира услугите си - "Спектър нет".
Услугите, които пускат първоначално двата телекома, са предназначени предимно за бизнеса и са познати под името "преселекция". При нея абонатът може да води само градските си разговори през БТК, но междуградските и международните минават през друг оператор.
"Причината за искането ни е, че трябва да се застраховаме от измами. В международната практика има такива случаи. Ние откъде да сме сигурни, че абонатът наистина желае да се откаже", коментира говорителят на БТК Ясен Гуев. Документът с новите правила все още не е утвърден от Комисията за регулиране на съобщенията (КРС), но от БТК потвърдиха, че настояват за нотариална заверка.

Регулаторът
От КРС коментираха, че в случая не могат да направят почти нищо. Законът им позволява в такива случаи да проучват 3 месеца въпроса, а след това да дадат задължителни предписания, които операторът трябва да изпълни за 3 месеца. Това означава половин година бюрокрация, а законът предвижда, че правилата могат да се променят по веднъж на година, коментираха в бранша.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 10 Май 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8224
GBP 2.4796 2.4887 2.2743
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив