Фермата е в резултат на реализирането на проект "Възможност за труд- сила за живот", финансиран от Европейския съюз по програма ФАР
Първата и единствена закрита ферма за отглеждане на охлюви у нас бе официално открита в Добрич от областния управител Иван Иванов и кмета Детелина Николова. Министър Валентин Церовски не уважи
поканата на Сдружение "Сътворение", а Христина Христова изпрати шефката на сектор "Международни програми и проекти" в социалното министерство Райна Ушева. Фермата е в резултат на реализирането на
проект "Възможност за труд- сила за живот", финансиран от Европейския съюз по програма ФАР. Стойността на проекта е 70 580 евро, 62 170 от които са безвъзмездно финансирани от ЕС. Останалите са
собствен принос на Сдружението с нестопанска цел "Сътворение", автор на проекта. Във фермата на трудови договори работят 15 души със слухови и зрителни увреждания. Година по- рано те придобиха
квалификация "Охлювно фермерство". Фермата е оборудвана със системи за климатизация, които поддържат температура 20 градуса в помещението за угояване, а в помещението за хибернация температурата
може плавно да падне до 3 градуса.
Закритите ферми за охлюви в света са само пет, в Бразилия и САЩ. Първите 1 000 броя охлюви от породата "хеликс асперса максима" са внесени в Добрич от Италия и в момента са в период на
климатизация, обясни Стойчо Стойчев, ръководител на проекта. Един охлюв снася около 120-150 яйца, а люпенето започва след месец и половина. Първата реколта се очаква след 4,5 месеца. Годишният
капацитет на фермата е 6 тона. Според цената на борсата в италианския град Кунео, килограм охлюви живо тегло се изкупува за 6,20 евро. В България все още няма фабрика за преработка на охлюви. Най-
близкото място е Гърция, каза Антония Димчева, управител на фермата. В зависимост от начина на приготвяне, 12 парчета от деликатеса се продава в италианските ресторанти от 20 до 80 евро.