28 Май 2024, 00:30 Днес (0) | Вчера (1)

Още година произвол с цената на водата

29 Юли 2004 08:56 в-к "Сега" по статията работи:
A+ A-

Заради забавената реформа гражданите ще продължат да плащат за загубите на ВиК фирмите

За трети път вчера депутатите удължиха с година правото на ВиК дружествата да начисляват по своя преценка разхищенията на вода в сметките на абонатите. Причината е все една и съща - забавената реформа в тази сфера. Според вносителите от НДСВ и ДПС фирмите се нуждаят от време, за да модернизират мрежите си. Според опонентите им всяко отлагане е стимул за лошото управление на дружествата, от което страдат гражданите. Законът за водите, приет още през 1999 г., предвижда ВиК дружествата да включват в крайната цена не повече от 25% от загубите си. В него са дадени 2 години срок, през които компаниите да оправят мрежата и да намалят загубите. Те обаче не направиха това. През 2002 г. срокът бе удължен с една година, през 2003 г. - с още една.
Последното предложение за отлагане бе внесено от Борислав Великов от НДСВ и от Джевдет Чакъров от ДПС, но е подкрепено от министъра на регионалното развитие и благоустройството Валентин Церовски. Според Великов, ако сега се намали цената на водата и ремонтите останат изцяло за сметка на ВиК дружествата, има опасност от фалити.
"Докато не бъде приет законът за водния регулатор, не могат да започнат големите ремонти на мрежата", обясни пред "Сега" зам.-министърът на регионалното развитие Валери Николов. Документът се бави в парламентарната комисия по околната среда. Според Николов най-напред трябва да се реши проблемът със собствеността и управлението на фирмите, да се приемат изискванията за чистота на водата и качество на услугите и едва тогава да се даде ход на стратегията за рехабилитация. "За модернизация на водния сектор ще бъдат похарчени 3 млрд. лева. Между 13 ВиК дружества ще бъдат разпределени 150 млн. евро от Програма ИСПА", допълни заместникът на Валентин Церовски.
Опозицията и част от НДСВ не приемат тези аргументи. Те поискаха министърът на регионалното развитие Валентин Церовски да направи отчет за този сектор.
"Някои ВиК дружества сега начисляват до 70% от загубите си в крайните цени", възмути се Теодора Литрова от НДСВ. "Единственият ръководител на общинско ВиК, който направи нещо за намаляване на цената - във Велико Търново, бе уволнен от строителния министър Валентин Церовски", допълни тя."С това решение няма да се премахне съществуващият рекет върху гражданите. Фирмите се управляват лошо и за да покриват разходите си, измислят разни цени", каза депутатът от Коалиция за България Михаил Миков. Той отбеляза, че новото удължаване на срока е в противоречие с изискванията на ЕС за антимонополна политика и за защита на потребителите.
Бившият екоминистър от правителството на Иван Костов - Евдокия Манева, припомни, че всички отлагания на срока досега са били със същите мотиви. "Сега в 8 региона от страната има тежки кризи за вода", каза тя.
Опозицията разкритикува и парламентарната комисия по околна среда за забавянето на законопроекта за водния регулатор. В момента тази дейност не се контролира и идеята на Церовски е това да прави специална дирекция в Държавната комисия по енергийно регулиране (ДКЕР). Тя вече получи и допълнително финансиране от бюджета.
Депутатите се опитаха да гласуват отлагането на срока в Закона за водите и на второ четене, но ги спря парламентарният правилник, който изисква да са минали поне 3 дни.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 27 Май 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8019
GBP 2.4796 2.4887 2.2962
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив