20 Май 2024, 03:08 Днес (0) | Вчера (0)

ПОК "Доверие" АД ще изпълни предписанията на КФН

02 Август 2004 17:13 INSMARKET по статията работи: 4
A+ A-

Дружеството разкри мащабна измама при прехвърляне в пенсионни фондове, заяви изп. директор Даниела Петкова

“Предписанията на Комисията за финансов надзор до ПОК "Доверие" АД са очаквани и ние ще се съобразим с тях и с посоченият срок. С риск да получим тези предписания ние предприехме поредица от действия заради получени при нас сигнали за подвеждане на хората при прехвърляне от един пенсионен фонд в друг. Все пак справедливостта възтържествува, защото в резулат на тези действия стана ясно как хората са подведени и така стана възможно да бъде обърнато внимание на пенсионното дружество”, заяви за INSURANCE.BG изпълнителният директор на компанията Даниела Петкова. КФН приложи задължителни предписания на ПОК “Доверие” заради  изпращани бланкови писма до осигурените лица с приложени към тях молби-заявления за отказ от подписаните документи за прехвърляне. За съжаление, Наредба № 3 не регулира казуса с хора, които са били подведени със заявления и едновременно с това са подписали и договорите си за прехвърляне в други фондове, както и с хора, които дори не знаят, че вече са прехвърлени в друг фонд, коментира Даниела Петкова. От 7 700 заявления за прехвърлене от “Доверие” във фондовете на “ДСК-Родина”, за близо 4 000 има потвърждение, че са в новия фонд и за тях ние ще прехвърлим средствата. Продължаваме да проверяваме обаче по какъв начин са станали тези прехвърляния.  От останалите 3 700, за които е прекратена процедурата,  “ДСК-Родина” прекрати процедурата по прехвърляне на 900 души въпреки, че имат попълнени молби за откази, коментира Петкова. Тя обясни, че най-често механизмът за подвеждане е при теглене на банкови кредити: “Това са хора, които при теглене на кредити от банката или при поръчителство за теглене на кредит са били  подведени между всички банкови документи да подпишат заявление, че се прехвърлят в новия пенсионен фонд. Често в документите е било сложено заявлението за прехвърляне без изобщо човекът да бъде информиран”.
КФН не пренебрегва факта, че за много голям брой хора процедурата е спряна въпеки, че имат формално изрядни документи. Заедно с това за КФН изглежда странен фактът, че хората се възползват от възможността да ни върнат попълнени нашите молби-заявления. Очевидно ще се наложaт разговори по Наредба №3, добави изпълнителният директор на “Доверие”. Има два начина за продължаване – единият е да се помъчим да убедим другото дружество подведените хора да не стават техни клиенти. Другият е да информираме хората. В тази насока ще изпратим екземпляр от заявлението, което имаме при нас, на всеки клиент – да го разгледа  и да прецени дали всичко написано в него е вярно. Ако има нещо нередно и човекът не е съгласен, не ни остава нищо друго, освен да насочим клиента към служителите, чиито имена фигурират в договора като отговорни за оформянето на документа. Тепърва предстои сериозна кореспонденция, но няма как да е иначе, защото това, което се случва, е мащабна измама, кагеторична бе Даниела Петкова. Тя добави, че казусът се усложнява, защото в офиса на “Доверие” вече  пристигат съобщения от хора, на които са прехвърлени средства за първото тримесечие, а те не са сменяли пенсионната си компания.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Кой е писал това нещо ? Пълна безумица относно на съдържанито на материала единственото което се разбира е че има измама и кога става тя. Всичко друго е объркано никакъв смисъл. Новият фонд - кой е новия фонд? Защо "Доверие" е виновна за подписването на тези заявления ? Кои клиенти при кого отиват направо си е жив безпорядък. Баси за колко време го писа това нещо?
#1 | от Хикс | преди
Мащабна измама има само в главата на изпълнителния директор на Доверие. Причината за масовите прехвърляния е проста - който се осигурява в ДСК Родина плаща по-малка лихва когато получава кредит от Банка ДСК. Между другото Доверие правят същото за кредитополучатели от Евробанк, СИБ и ПИБ, само че там потока от потенциални кредитополучатели е много малък. Приканвам и хората от сайта, които публикуват такива гръмки заглавия да проучат добре цялата ситуация преди да надуват фанфари. Иначе цялата работа намирисва на платено съобщение.. и въобще напоследък само от Доверие се оплакват че има измами при прехвърлянията. Предлагам на хората от Доверие преди за пореден път да изменят в своя полза Наредба №3 да се помъчат да спечелят клиенти с честна конкуренция а не както те (а и всички) си знаят.


#2 | от Игрек | преди
Лесно ви е на вас хикс и игрек. Сигурно имате достатъчно пари и нямате нужда от кредит. Аз пък им сърбах попарата на ДСК и си изтеглих от там кредит. Първо ме излъгаха с лихвата, защото чак като си подписах договора разбрах, че вътре има някакви такси, които не пише колко са и които като посмятах разбрах, че правят кредита ми много по-скъп отколкото в много други банки. И наистина ми напъхаха набързо всички документи за подпис без да ми обяснят какво пише в тях и сега като ги чета тиа неща дето ги пише в статията започвам да се пиртеснявам дали не съм подписала и нещо друго. Тая ДСК и господ да я купи няма да се оправи.
#3 | от Зет | преди
Ми да започнем от алфа - едно е да имаш преференции при кредит - всички фондове го предлагат - не само Доверие и Родина. Друго е да те мамят докато получаваш кредит и насила да те карат да се прехвърлиш от един фонд в друг. Аз пък съм клиент на Доверие и мога спокойно да кажа, че нямам оплаквания или впечатления, че банките, с които те работят не са посещавани. В Евробанк ми издадоха Транскарт за минути, а лихвата по дебитните карти на Сибанк си е супер. Има и 4 заплати овърдрафт - какво повече да говорим. Знам със сигурност едно - че като бях в тия банки и в Доверие да си взема документ, че съм техен член никой не ми пъхна тайно заявление за прехвърляне (добровлния ми фонд е в Доверие, универсалия не) нито пък ми каза прехвърляй се веднага или няма да ти дадем услугата. Имам и кредит в ДСК и още ми се плаче, но ми останаха няколко месеца и повече няма да се занимавам с тях.
Аз мисля, че като осигурени е добре да знаем какво става и какви палавници вилнеят в страната. Това, че само Доверие ни информира и ни казва как да се защитим мисля, че е похвално. Тъжно е, че никой друг фонд не го прави, което може би значи, че всички искат да ловят риба в мътна вода и да четат тая наредба като дявола евангелието. А между другото в Комисията що не вземат да се спретнат и да измислят наредба дето да не създава проблеми и да отговаря на интереса на осигурените, а не да обслужва болните амбиции на някакви малки фондчета.
А за ДСК.................... по-добре да замълчим и да се надяваме, че някога в някое по-добро време и те ще заприличат на истинска банка.
#4 | от alfa | преди
Валидни за 16:10 17 Май 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.7999
GBP 2.4796 2.4887 2.2781
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив