17 Юни 2024, 05:50 Днес (0) | Вчера (0)

Подписани са финансови споразумения по програма ФАР за над 48 млн. евро

27 Февруари 2006 11:28 INSMARKET по статията работи:
A+ A-

Министър Орешарски съобщи, че работата по изпълнението на финансовото споразумение с ЕК за щетите от летните наводнения вече е започнала

Министърът на финансите Пламен Орешарски и н. пр. Димитрис Куркулас подписаха днес Финансови споразумения между Република България и Европейската комисия по Фар-Трансгранично сътрудничество/Програма „Добросъседство” за България за 2005 г. с Гърция и Турция. Подписани бяха и Финансовите споразумения по Национална програма ФАР ІІ и ІІІ част. Общо споразуменията възлизат на 48,097 милиона евро. Финансовото участие на Република България, изразено в национално съ-финансиране на инвестиционните проекти, е в размер на 10 милиона 209 хиляди евро.
Програмата за сътрудничество с Гърция е на стойност 20 милиона евро по ФАР и е насочена към подобряване на трансграничната инфраструктура, икономическо развитие и заетост, подобряване качеството на живот, околна среда, както и техническа помощ за подготовка на бъдещи ТГС програми между двете страни.
Програмата за сътрудничество с Турция е на стойност 5 милиона евро по ФАР и включва помощ за опазване, подобряване и управление на околната среда, мерки “хора за хора”, както и техническа помощ, която ще подпомага бъдещи проекти.
Национална програма ФАР 2005 - ІІ част е на стойност 10,797 милиона евро и ще финансира проекти за защита на личните данни, усъвършенстване на системата за защита на класифицираната информация и подобряване на предварителното съдебно производство. Други области, от които ще бъдат финансирани проекти, са развитието на индустриални зони, както и създаване на Географска информационна система.
Национална програма ФАР 2005 - ІІІ част на стойност 12,3 милиона евро е насочена предимно към общините, засегнати от наводненията през лятото на 2005 г., които ще могат да кандидатстват по грантовата схема за възстановяване на щетите. Също така ще се укрепи капацитетът на новосъздаденото Министерство на държавната политика при бедствия и аварии и Държавната агенция “Гражданска защита” за предотвратяване и управление на кризи и природни бедствия. Бенефициенти по програмата са и местните власти, посредством Националното сдружение на общините в Република България.
В изказването си министърът на финансите Пламен Орешарски благодари на Европейската комисия за допълнителната помощ, предоставена на България за възстановяване на щетите от летните наводнения. Министър Орешарски заяви, че работата по изпълнение на това Финансово споразумение вече е започнала. Налице е висока ангажираност на цялата българска администрация за успешното изпълнение на всички проекти по подписаните Финансови споразумения, изтъкна финансовият министър.

 

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 14 Юни 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8136
GBP 2.4796 2.4887 2.3154
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив