21 Май 2024, 16:31 Днес (4) | Вчера (11)

През август общият показател на бизнес климата остава без промяна и продължава да е над дългосрочното средно ниво

25 Август 2004 13:30 INSMARKET по статията работи:
A+ A-

Бизнес анкетите на НСИ отчитат нарастване на инфлационните очаквания в търговията на дребно

През август 2004 г. стопанската конюнктура в страната е сравнително благоприятна. Общият показател на бизнес климата остава без промяна и продължава да е над дългосрочното си средно равнище ( с 12.8 пункта).
През август “бизнес климатът в промишлеността” запазва приблизително юлското си равнище. По-малко оптимистични са оценките за нивото на поръчките от чужбина.
Като цяло факторите, затрудняващи дейността, в сравнение с юли намаляват своето негативно влияние, в ретроспективен план обаче, проблемите на предприятията свързани с конкурентния внос и недостатъчното търсене от чужбина надхвърлят дългосрочните си средни равнища.
През август съставният показател “бизнес климат в строителството” се понижава с 6.3 пункта главно, поради по-ниските очаквания за бизнес състоянието на строителните предприятия през следващите шест месеца. Същевременно обаче са подобрени оценките за настоящото бизнес състояние и нивото на поръчките в сравнение с месец назад.
Преобладаващо стопанските ръководители от бранша очакват да запазят строителната си активност и заетите през следващите месеци.
По отношение на продажните цени, строителните предприятия запазват очакванията си от миналия месец за тяхното увеличение.

Стопанската конюнктура в търговията на дребно отчита подобряване на бизнес климата - съставният показател се покачва с 4.5 пункта, поради повишения оптимизъм за настоящото и очакваното бизнес състояние на предприятията.
По мнение на търговците на дребно най-голяма пречка за развитието на бизнеса остават недостатъчното търсене и конкуренцията в бранша.
Бизнес анкетите на НСИ отчитат нарастване на инфлационните очаквания в търговията на дребно.
През август 2004 г., в сравнение с юли съставният показател “бизнес климат в сектора на услугите” леко се покачва (с 0.7 пункта).
През последния месец по-добре се оценява  търсенето на услуги, които предлагат предприятията от този сектор, същевременно очакванията на предприятията са за известно намаляване на търсенето на услуги през следващите три месеца.
Бизнес анкетите през август показват, че няма очаквания за покачване на цените в сектора на услугите.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 21 Май 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8007
GBP 2.4796 2.4887 2.2862
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив