25 Април 2024, 01:33 Днес (0) | Вчера (12)

Прокурорска проверка в НЗОК искат депутати

16 Януари 2004 в-к "Монитор" по статията работи:
A+ A-

За прокурорска проверка на здравната каса настояха вчера депутати от ОДС и НИЕ

За прокурорска проверка на здравната каса настояха вчера депутати от ОДС и НИЕ. Тя трябва да установи дали съществува организирана престъпност в касата, както твърди вече бившият є директор д-р Димитър Петров и дали действително има злоупотреби с държавните пари, до каквито пък заключения стигнаха от Контролния съвет на НЗОК. Нито една обществена поръчка за лекарства не обяви през 2003 здравната каса, въпреки че за тях са изхарчени 240 милиона лева. Според Димитър Игнатов не е ясно дали тези пари наистина са дадени за реални пациенти и това трябва да се провери от прокуратурата.

Махат ме заради фармацевтични интереси, инициатори са здравният министър Славчо Богоев и председателят на Контролния съвет Севдалин Мавров, обяви Петров минути след като го изгониха от поста. Няма анализи каква е реалната цена на дадено лекарство, касата плаща по-скъпо отколкото те струват в аптеките, става ясно от доклада на Мавров, заради който Петров беше уволнен. Някой не иска цените на лекарствата да се предоговарят с търговците с мен начело на касата, отвърна на нападките Петров.

Отстраняването на Петров и позитивния списък са част от общия сценарии да бъдат подпомогнати генеричните и евтини лекарства, коментираха пред "Монитор" от Асоциацията на чуждите фармацевтични производители. В списъка бяха включени предимно евтини лекарства. След като беше намален процентът, който касата плаща за някои медикаменти, част от чуждите компании започнаха да правят отстъпки на аптеките, за да бъдат препаратите по-дoстъпни за пациентите и те да се купуват, обясниха още фармацевтите.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 24 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8323
GBP 2.4796 2.4887 2.2729
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив