06 Май 2024, 12:23 Днес (0) | Вчера (1)

Разрешаваме полети през София до САЩ

22 Юни 2004 08:11 в-к "Пари" по статията работи:
A+ A-

Независимо че София не е началната дестинация, за да се осъществи връзката България - САЩ, между двете страни трябва да има двустранна авиационна спогодба, твърдят експерти

Авиокомпаниите United Airlines и Lufthansa откриват въздушна линия от Германия до САЩ през София, научи в. ПАРИ. Независимо че София не е началната дестинация, за да се осъществи връзката България - САЩ, между двете страни трябва да има двустранна авиационна спогодба, твърдят експерти. Страната ни все още не се е присъединила към международното споразумение Открито небе, когато отпадат двустранните спогодби. Нещо повече, България дори има ограничен достъп до американското въздушно пространство. Според експертите ако Главна дирекция Гражданска въздухоплавателна администрация /ГВА/ е издала разрешение на двете компании да летят до САЩ през София, то тя е нарушила международни споразумения. Така поставяме нашите превозвачи в неизгодна ситуация спрямо европейските и американските конкуренти, твърдят експертите. Българските авиокомпании ще може да летят до САЩ едва след 2005 г. От ГВА не бяха открити за коментар.
В края на 2002 г. екип на Федералната авиационна администрация на САЩ /FAA/ е извършил проверка на работата на ГВА. От доклада на американските експерти става ясно, че според FAA националният авиопревозвач Балкан Ер Тур, преименуван по-късно на България Ер, не отговаря на стандартите на Международната организация по гражданско въздухоплаване /ICAO/ и пред авиокомпанията стоят сериозни проблеми, свързани с безопасността на полетите. Неочаквано бързата регистрация на превозвача - само за три дни, също се е отразила негативно на отношенията ни с американските авиационни власти. Затова България има ограничен достъп до американското въздушно пространство.
За да се разрешат проблемите с FAA, в момента транспортното министерство заедно с Американската агенция за международно развитие /USID/ разработва генерален план за сигурност на гражданската авиация. Документът предвижда внедряването на специална техника на четири от летищата у нас - във Варна, Бургас, Пловдив и Горна Оряховица. Агенцията отпуска 296 хил. USD за този план и затова американската фирма Еърспейс сървисиз интернешънъл ще го изготви. Планът обаче ще е готов едва през март 2005 г., което означава, че дотогава едва ли САЩ ще отвори въздушното си пространство за нас. 

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 03 Май 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8282
GBP 2.4796 2.4887 2.2865
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив