27 Юни 2024, 21:15 Днес (4) | Вчера (8)

Решенията на Столична община за 73 аптеки са заличени от регистъра в Министерството на здравеопазването

16 Февруари 2006 16:55 INSMARKET по статията работи:
A+ A-

Аптеките няма да преустановят дейността си, тъй като са получили изискваните от закона разрешения

Министърът на здравеопазването проф. Радослав Гайдарски издаде заповед, с която отнема разрешенията за разкриване на 73 аптеки, издадени на Столична община с ЕАД „Софийски аптеки”, и те се заличават от регистъра на издадени разрешения за откриване на аптеки в Министерството на здравеопазването, съгласно Закона за лекарствата и аптеките в хуманната медицина.
Министерството на здравеопазването започна процедурата по отнемането на разрешенията и заличаването им от регистъра през месец януари, като отправи запитвания до кмета на Столична община и изпълнителния директор на „Софийски аптеки” АД. Столична община е получила тези разрешения за откриване на аптеки през 1997 г., като впоследствие дружеството е приватизирано.
Съгласно Закона за лекарствата и аптеките в хуманната медицина при промяна в обстоятелствата, свързани с регистрацията на аптеките или търговското дружество, и прекратяване на дейността едноличният собственик (в случая, Столична община) е трябвало да подаде молба за заличаване на разрешенията. Такава не е подадена от 1999 г. до настоящия момент.
През тази седмица д-р Стойчо Кацаров от името на „Демократи за силна България” обяви, че ще сезира прокуратурата за нарушения на здравния министър във връзка с издаването на посочените разрешения на аптеки като незаконни.
Със заповедта си министър Гайдарски приключва проблем, който е трябвало да бъде решен именно през периода, когато заместник-министър на здравеопазването по лекарствената политика и аптеките е бил д-р Стойчо Кацаров. Отправеното обвинение няма основание, то е свързано единствено с лични и политически интереси и показва явно непознаване на закона от страна на бившия заместник-министър на здравеопазването.
С издадената от министър Гайдарски заповед технически се актуализира регистърът, но аптеките няма да преустановят дейността си, тъй като те са получили изискваните от закона разрешения.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 27 Юни 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8297
GBP 2.4796 2.4887 2.3158
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив