24 Април 2024, 04:37 Днес (0) | Вчера (6)

Рисковете в небето също изискват защита

12 Декември 2003 в-к "Кеш" по статията работи:
A+ A-

Застраховката все още се търси слабо в България Двама души загинаха при катастрофа на малък самолет в Португалия

Двама души загинаха, след като самолетът им се разби върху покрива на частен имот в централната част на Португалия, предаде АФП. Представител на спасителните служби заяви, че на борда са се намирали двама души, които са загинали, но все още не са известни полът и възрастта им. Причината за катастрофата се изяснява.
Десет компании у нас предлагат застраховка на летателни апарати, както и "Гражданска отговорност", свързана с притежаването и използването на летателни средства. Въпреки че у нас злополуките с летателни средства не са толкова чести, все пак необходимостта от сключването на тези полици е осъзната. Застраховката на летателни апарати през първото деветмесечие на 2003 година е генерирала 1.51% от приходите в общото застраховане у нас, а застраховка "Гражданска отговорност" за тези превозни средства е донесла премии на застрахователите в размер на 3 189 494 лева.

Всеки, който притежава или използва летателни средства, би трябвало да се погрижи за рисковете, на които е подложен в следствие на тази дейност. Все повече частни предприемачи изявяват желание да притежават и управляват свои частни малки летателни средства като последният пример за това бе изявеното желание от страна на Емил Кюлев да направи частно звено за бърза помощ, като заяви, че има намерение да включи и няколко хеликоптера във въоръжението на екипите. Като се има предвид, че ДЗИ е на първо място по продажбите на авиационни застраховки, летателните му средства със сигурност ще бъдат максимално защитени, но вероятността да се появят и други предприемачи, които проявяват интерес в тази област, предполага запознаването на обществеността с някои основни застраховки.
Застраховката "Гражданска отговорност, свързана с притежаването и използването на летателни апарати", покрива загубите и разноските, които застрахованият ще трябва да заплати във връзка с причинени на трети лица имуществени и неимуществени вреди във връзка с притежаването и използването на летателни апарати. Застраховката покрива oтговорност към трети лица без пътници. Съгласно условията на застрахователната полица застрахователят обезщетява застрахования за всички суми, които ще бъдат предявени като съдебни искове към него и които той ще трябва да заплати като компенсации, включително присъдени съдебни разноски срещу застрахования в резултат на телесна повреда, смъртоносна или не, или щети при повреда на имущество, причинени пряко от летателния апарат или от падащи предмети.
Застрахователят ще обезщети клиента си и за всички суми, за които застрахованият ще бъде осъден да заплати и ще заплати като компенсации за щети, включително съдебни разноски срещу застрахования по отношение на случайна телесна повреда смъртоносна или не на пътници по време на влизане в/на борда или при слизане от летателния апарат. Съгласно условията на тази застраховка застрахователят ще покрие и загубата или повредата на багаж и лични вещи на пътници, произлязла от инцидент на летателния апарат.
Размерът на застрахователната премия и лимитаът на отговорност са предмет на договаряне между дружеството и клиента.
Компаниите, които предлагат продукта у нас, са "ДЗИ ­ Общо застраховане" АД, "Ей Ай Джи България ЗПД" АД, "Кю Би И Интернешънъл Иншурънс Лимитид" ­ клон София (QBE), ЗАД "Армеец", ЗАД "Виктория", ЗК "Юпитер" АД, ЗПАД "Алианц България", ЗПАД "Булстрад", ЗПД "Витоша" АД и МЗК "Европа" АД, но само пет от тях са отчели приходи по тази застраховка. На първо място е "Алианц България" с 1 707 359 лв. премиен приход за първото деветмесечие на тази година, следвани от ДЗИ с малко над милион и двеста хиляди лева приходи. "Кю Би И" е на трето място с продажби за около 200 хил. лева, "Витоша" и "Армеец" си поделят четвъртото и последно място с приходи от около 3000 лева.
Компаниите, които предлагат застраховка на летателни aпарати, също са десет, но само шест от тях са отчели приходи по тази застраховка у нас. На първо място по продажби на такива полици е "Булстрад" с премиен приход над 4 млн. лв. След нея е ДЗИ, следвана от "Алианц България", "Кю Би И", "Витоша" и "Армеец". Останалите компании не са генерирали приходи по тази застраховка.
Предмет на застраховката е "Каско на летателния апарат" ­ пълна загуба, реална или конструктивна, или частични щети на летателни апарати. Застраховката покрива пълна загуба или частични щети на летателни апарати. Застраховката покрива всички рискове, които могат да възникнат по време на излитане, полета, кацане и рулиране на летателния апарат. Покриват се и допълнително направени и по необходимост понесени разноски, свързани с принудителни мерки по незабавната сигурност на самолета, като последица от увреждане или принудително кацане. Общите изключения са незаконни употреби, използване извън географските граници, пилотиране от непосочено в таблицата лице, докато летателният апарат се транспортира от превозно средство, излитане и кацане от място, което не отговаря на изискванията, договорна отговорност, брой на пътници над максималния, ядрени и военни рискове. Застрахователната сума се определя на базата на договора за покупко-продажба.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 22 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8359
GBP 2.4796 2.4887 2.2843
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив