07 Октомври 2024, 01:42 Днес (0) | Вчера (0)

"Ряхово-Гостину" ще е новият ГКПП между България и Румъния

11 Август 2005 14:47 INSMARKET по статията работи:
A+ A-

Правителството упълномощи министъра на външните работи да проведе преговорите и да подпише двустранната спогодба

Правителството одобри като основа за водене на преговори проект на междуправителствена спогодба с Румъния за откриване на нов гранично контролно-пропускателен пункт "Ряхово-Гостину" (с. Ряхово, България, и с. Гостину, Румъния). Това съобщи пресслужбата на МС.
Откриването на ГКПП с Румъния, на р. Дунав, е в съзвучие с практиките на Европейския съюз за разширяване на възможностите за свободно пътуване на гражданите от двете държави и ще доведе до съживяването на т.н. малък трафик в приграничните райони. 
Изграждането на нов пункт на общата ни граница с Румъния е част от инфраструктурата, която свързва България с европейските и евро-атлантическите структури – в близко бъдеще ние ще бъдем вътрешната граница на Европейския съюз. Откриването на ГКПП е израз на приоритетното направление на външната ни политика за изграждането и развитието на регионалната инфраструктура, свързваща страната ни със съседните й държави. Разкриването им ще допринесе и за по-активните двустранни връзки, за социално-икономическото развитие на общините и ще създаде благоприятен инвестиционен климат. Изграждането на нов ГКПП ще спомогне и за по-интензивното икономическо и човешко общуване от двете страни на границата.
Въпросът за изграждането на ГКПП при Ряхово-Гостину се подкрепя активно от местните власти.
Със същото решение правителството упълномощи министъра на външните работи да проведе преговорите и да подпише двустранната спогодба.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 04 Октомври 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.7717
GBP 2.4796 2.4887 2.3212
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив