22 Юни 2024, 13:29 Днес (0) | Вчера (3)

С 2% намалява икономическия растеж, ако пенсионните системи не се реформират до 2050 година

15 Февруари 2006 09:50 INSMARKET по статията работи:
A+ A-

Ограничаването на негативния ефект от застаряването в ЕС и отражението на фактора върху публичните финанси беше основната тема на Съвета по икономически и финансови въпроси на ЕС вчера в Брюксел

Министърът на финансите Пламен Орешарски взе участие в Съвета по икономически и финансови въпроси на Европейския съюз, провел се вчера в Брюксел - съобщават от пресцентъра на финансовото министерство. Ограничаването на негативния ефект от застаряването в ЕС и как това ще се отрази върху публичните финанси беше една от основните теми, които обсъждаха министрите, след като се запознаха с проучването, направено от Европейската комисия. Според документа, ако не бъдат предприети своевременни реформи на пенсионните системи до 2050 г., икономическият растеж ще намалее с около 2%, докато разходите за пенсионното осигуряване и здравеопазването ще нараснат с 2 на сто за същия период.
Предприетите вече от Франция, Германия и Австрия мерки, свързани с увеличаване на пенсионната възраст, са добър пример за ограничаване на негативния ефект от тенденцията за намаляване на растежа. Министрите се обединиха около мнението, че тази стъпка трябва да бъде съчетана със засилване на дела на частното пенсионно осигуряване. От своя страна то трябва да бъде съпроводено от засилени мерки на контрол, за да бъде гарантирана ефективността на тези пенсионни схеми.
"Показателна е загрижеността, която се демонстрира от сега по отношение на застаряване на населението”, коментира след срещата министър Орешарски и допълни: „В този контекст демографската обстановка в България е по-сложна и решението на произтичащите от нея проблеми – по-трудно. Днешният дебат обаче показва, че безспорно приетият у нас в края на 90-те години модел, е бил стъпка в правилната посока”.
Министрите обсъдиха и предстоящата среща на върха на Европейския съвет през март, по време на която ще се обсъжда изпълнението на ревизираната през миналата година стратегия от Лисабон.
В хода на срещата в Брюксел президентът на Европейската банка за възстановяване и развитие Жан Люмиер запозна министрите с двугодишната стратегия на банката, като България беше посочена като добър пример за работа в сравнение с други страни, в които банката работи.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 21 Юни 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8246
GBP 2.4796 2.4887 2.3142
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив