07 Май 2024, 03:04 Днес (0) | Вчера (0)

ССИ: Министър Велчев заблуждава обществеността

20 Ноември 2003 Дарик радио по статията работи:
A+ A-

Изявление на Съюза за стопанска инициатива (ССИ), Асоциацията на газоразпространителите, Националния съюз на превозвачите и Браншовата камара на таксиметровите водачи


В съвместно изявление от днес на Съюза за стопанска инициатива (ССИ), Асоциацията на газоразпространителите, Националния съюз на превозвачите и Браншовата камара на таксиметровите водачи и превозвачи се казва:

”Вчера вечерта (сряда, 19 ноември 2003 г.) беше оповестено, че министърът на финансите – г-н Милен Велчев и лидерите на двата национално представителни синдиката – КНСБ и КТ “Подкрепа” са се договорили за известно намаляване на увеличението на акциза върху газ пропан–бутан, за сметка на акциза на бензина. Подобно съобщение, широко огласено в навечерието на дебатите в пленарна зала на Народното събрание по първото четене на бюджета, цели да заблуди народните представители и обществеността въобще.
Съюзът за стопанска инициатива, Асоциацията на газоразпространителите, Националния съюз на превозвачите и Браншовата камара на таксиметровите водачи и превозвачи заявяват, че в своя протест срещу повишаването на акциза върху пропан–бутана, те не настояват за “намаляване на увеличението на акциза”, а за ПЪЛНА ОТМЯНА НА УВЕЛИЧЕНИЕТО НА АКЦИЗА. Аргументите на изброените организации против ВСЯКАКВО увеличение на акциза, многократно са представяни пред медиите, обществеността и народните представители от всички парламентарни групи.
Минималните нива на акциза за ЕС, които трябваше да достигнем през 2007 г., вече са надминати сега – през 2003 г. Увеличението на акциза ще предизвика незабавен срив и верижни фалити в няколко бранша – най-вече газоразпространението и таксиметровите превози и ще удари сериозно крайните потребители. Всякакво увеличение на акциза е АНТИИКОНОМИЧЕСКО,АНТИЕКОЛОГИЧНО,АНТИСОЦИАЛНО и в крайна сметка АНТИПОЛИТИЧЕСКО. Изявлението на министър Велчев е КРАЙНО НЕЕТИЧНО, тъй като то предхожда срещата между заместник министър Стамен Тасев от страна на Министерството на финансите и Съюза за стопанска инициатива, Асоциацията на газоразпространителите, Националния съюз на превозвачите и Браншовата камара на таксиметровите водачи и превозвачи от друга страна. Срещата е насрочена за утре – петък, 21 ноември 2003 г. в 10.00 часа в сградата на Министерството на финансите. Насрочената среща и без това е крайно закъсняла – тя ще се състои след като измененията на акцизите ще са били гледани в парламентарните комисии два пъти.

Договореностите на министър Велчев с КНСБ и КТ “Подкрепа” нямат характер на каквото и да е споразумение, защото ние не сме упълномощавали под никаква форма нито КНСБ нито КТ “Подкрепа” да водят преговори от наше име. Ние призоваваме лидерите на двата синдиката ДА НЕ ДОПУСКАТ ДА БЪДАТ УПОТРЕБЕНИ В ИГРАТА НА НАДХИТРЯВАНЕ, КОЯТО МИНИСТЕРСТВОТО НА ФИНАНСИТЕ ВОДИ В ОБЛАСТТА НА АКЦИЗНАТА СИ ПОЛИТИКА.
Съюзът за стопанска инициатива, Асоциацията на газоразпространителите, Националния съюз на превозвачите и Браншовата камара на таксиметровите водачи и превозвачи, ясно и категорично заявяват, че в случай, че на срещата утре (петък, 21 ноември 2003 г.), министър Велчев не отстъпи от намерението си да иска увеличение на акциза върху газ пропан – бутан, изброените организации ще преминат към ефективни протестни действия по установения от Закона ред.

Ние отново заявяваме, че незначително увеличение на акциза върху бензините стига за да бъдат събрани необходимите средства, предвидени в приходната част на бюджета за сметка на акциза върху газ пропан – бутан. Предвидените в момента нива на акциза върху бензините са далеч под минималните нива, предвидени в политиката на ЕС за 2004 г. Искането ни да не се увеличава акциза върху газ пропан – бутан НЕ Е НИТО МАКСИМАЛИСТИЧНО, НИТО ПРОЯВА НА БРАНШОВИ ЕГОИЗЪМ. През изтеклите две години, изброените по-горе организации направиха достатъчно отстъпки на Министерството на финансите. Нещо повече, през миналата година МФ драстично наруши постигнатите между нас споразумения. Може би липсата на ефективни протести през миналата година заблуждава министър Велчев, че и тази година работодателите, браншовиците и потребителите на газ пропан – бутан ще бъдат ИЗМАМЕНИ безнаказано. Отговорно заявяваме, че това няма да стане.

Съюзът за стопанска инициатива, Асоциацията на газоразпространителите, Националния съюз на превозвачите и Браншовата камара на таксиметровите водачи и превозвачи, коректно ще изчакат утрешната среща със заместник министър Стамен Тасев. След нея, ние ще предприемем всички разрешени от Закона действия за да защитим интересите на потребителите, на нашите браншове и в крайна сметка – хляба на семействата си. Призоваваме министър Велчев да не си играе с хляба на десетки хиляди предприемачи и работници. Само във фирмите – разпространители на газ пропан – бутан са заети повече от 50 000 души.
Правителството принуждава работодателите да действат като синдикалисти. Ако министър Велчев иска да види нашите протести – ще ги има. Надяваме се въпреки всичко разумът да надделее.”

Изявлението е подписано от Теодор Дечев - зам.- председател на Съюза за стопанска инициатива, Григор Григоров - председател на Асоциацията на газоразпространителите, Румен Крумов - председател на Националния съюз на превозвачите, Спас Атанасов - председател на Браншовата камара на таксиметровите водачи и превозвачи.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 06 Май 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8282
GBP 2.4796 2.4887 2.2865
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив