19 Май 2024, 01:48 Днес (0) | Вчера (0)

Самолетните билети стават виртуални

14 Септември 2004 10:18 в-к "Сега" по статията работи:
A+ A-

Агенциите ще носят по домовете закупените документи

До края на 2007 година самолетните компании, които имат полети до България, ще трябва да премахнат напълно хартиените билети и да ги заменят с електронни. Това съобщи за "Сега" представителят на IATA за България Данчо Карамалаков. Решението е взето на конгрес на международната организация на авиокомпаниите това лято и важи за всички нейни членки, т.е. на практика за всички средни и големи авиокомпании, включително и за българските.
В сряда представителите на големите чужди авиокомпании у нас като "Луфтханза", "Бритиш Еъруейз" и др. ще съобщят официално докъде е стигнало въвеждането на електронните билети за полетите им от София. По предварителни данни средният процент е 5-6%. Според представителя на "Бритиш Еъруейз" за България Цветан Делибашев това е доста добро постижение, като се има предвид нивото на електронните разплащания в България.
За да се сдобие с електронен билет, потребителят трябва само да се обади по телефона на авиокомпанията, да си избере полета и мястото и да каже номера на кредитната си карта. Другият вариант е да направи всичко това през Интернет. И в двата случая той не получава нищо, а на самолета се качва само с представяне на личната си карта.
Проблемът е, че успоредно с електронизирането на самолетните билети, авиокомпаниите са на път да премахнат напълно отстъпката, която дават на агенциите. Това означава, че посредническият бизнес на агенциите напълно ще се промени. Първата крачка в това отношение направи "Луфтханза" преди няколко месеца, като премахна изцяло отстъпката, която дава на агенциите. "Бритиш Еъруейз" я намали от 9 на 7%. "Твърде възможно е с течение на времето също да я премахнем. Агенциите ще се принудят да разнасят поръчаните по телефона билети по домовете на клиентите срещу доплащане за услугата, както правят колегите им в Западна Европа", коментира Делибашев.

РЕЗЕРВАЦИИ
Пълно електронизиране на счетоводството на българския национален авиопревозвач "България Ер" предстои до края на годината, съобщи вчера изпълнителният директор Константин Тасков. Това ще е първият етап от въвеждането на електронните билети. До един месец предстоят тестове на системата за резервиране на билети през Интернет.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 17 Май 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.7999
GBP 2.4796 2.4887 2.2781
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив