29 Септември 2024, 16:35 Днес (0) | Вчера (0)

София, Пловдив и Варна водят по чужди инвестиции

10 Май 2005 08:52 в-к "Сега" по статията работи:
A+ A-

Премиерът обеща стабилност и коректност за предприемачите

София-град е на първо място у нас по разпределение на чуждестранните инвестиции. Това съобщи вчера министърът на икономиката Милко Ковачев при откриването на инвестиционния форум "Общините - партньор в бизнеса" в рамките на пролетния панаир в Пловдив.
Разпределението на инвестициите е основен показател за развитието на регионите у нас. Според него на първо място е София-град с 57% инвестиции, следва Варна с 8,6% и Пловдив със 7%, поясни Ковачев. По данни на БНБ за миналата година чуждестранните инвестиции у нас са около 2 млрд. евро.
Министърът по европейските въпроси Меглена Кунева съобщи, че за периода от 2000 до 2006 г. една трета от бюджета на ЕС, или 2 013 млрд. евро, са инвестирани в европейските региони в неблагоприятно положение. Тя допълни, че най-много средства след присъединяването си България очаква да получи през 2009 г. - близо 1,8 млрд. евро, което означава по 219 евро на човек.
"И тази година много чуждестранни компании от различни краища на света дойдоха да се представят тук със своите продукти, за нас това е ясен знак, че те са избрали България за врата към пазарите на страните от Европейския съюз". Това каза в Деня на Европа премиерът Симеон Сакскобургготски, който откри 25-я юбилеен международен пролетен панаир в Пловдив. В изложението участват 1332 фирми от 40 държави. Премиерът подчерта, че в основата на икономическата политика на правителството е насърчаването на малките и средни предприятия.
"Няма да ви убеждавам колко е важно това за всяко демократично общество. Само ще ви уверя, че няма да намалим темпото и ще работим в тази посока," обеща Сакскобургготски. При пътуванията на премиера в страната инвеститорите заявяват, че подкрепят икономическата политика на правителството, похвали се самият премиер. "Тук е мястото да заявя категорично, че и занапред особено ще държа на това- коректност, свобода и стабилност за предприемачите", каза Сакскобургготски.
Общините
За пръв път в палата 6 общините в България показват своите ресурси, природни и култури забележителности. Там вчера започна икономически форум на тема "Общините - партньор в бизнеса". Основни теми са възможностите за развитие на индустриалните паркове и бизнеса в тях, механизмите за подпомагане на малките и средни предприятия, начини за популяризиране на българския имидж в чужбина и възможностите за пряко подпомагане на фирмите при влизането на България в ЕС.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 27 Септември 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.7533
GBP 2.4796 2.4887 2.3443
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив