17 Май 2024, 07:54 Днес (0) | Вчера (11)

Спря конкурсът за безмитни оператори

04 Август 2005 08:59 в-к "Сега" по статията работи:
A+ A-

"Кореком" обмисля правен иск до международния център за разрешаване на инвестиционни спорове в САЩ

Конкурсът за определяне на безмитни оператори спря в деня, когато трябваше да се проведе - 25 юли, научи "Сега". С решение на съда конкурсът за лицензиране на обектите е отменен, докато не се произнесе Върховният административен съд по исковете на няколко фирми, които атакуват наредбата и заповедта на финансовото министерство за провеждане на конкурса.
Безмитните оператори са обжалвали в Софийски градски съд отнетото им с новата наредба на финансовото министерство право на първа опция при кандидатстване за лиценз за безмитна търговия. Това право е заложено и в заповед N196 от 1991 г. на министъра на финансите и в техните договори.
Съдът спря конкурса като обезпечителна мярка, докато всички съдебни инстанции се произнесат по исканията на операторите за правото на първа опция.
Правото на "първа опция" означава, че при равни други условия кандидатът, който работи в даден обект, печели конкурса. Сегашните собственици на безмитни магазини в Калотина, Кулата, Гюешево и др. са вложили над 120 000 евро в обектите си, сочеха данни от техните отчети.
За 2004 г. оборотът на 44-те безмитни магазина е 175 млн. евро. Те се стопанисват от 13 фирми, сред които "Кореком" на турския бизнесмен Суди Озкан, "Трансимпекс", свързвана с шефа на "Нове холдинг" Васил Божков, "Аида тур" на бизнесмена Фуат Гювен и летищата в София и Бургас.
Няколко оператора водят дела срещу наредбата и срещу заповедта на министъра на финансите. Повечето дела са насрочени в средата на септември.
Изпълнителният директор на "Кореком Принцес" Асен Асенов коментира за "Сега", че компанията обсъжда да заведе иск към Международния център за разрешаване на инвестиционни спорове във Вашингтон.
От финансовото министерство коментираха, че чакат определенията на ВАС и ще се съобразят с тях.
Операторите настояваха да има закон за безмитната търговия, който да урежда и лицензирането. Защото според закона за ограничаване на административните пречки пред бизнеса лицензът за всяка дейност се урежда със закон, а не с наредба. Лицензите на някои от операторите изтичат през ноември тази година. По закона за акцизите конкурси се провеждат два пъти годишно - през януари и юли. Възможно е с решение на министъра на финансите сроковете да се продължат след изтичането им, коментираха от бранша.
Обектите, за които беше конкурсът, са в пристанищата Бургас и Лом, ферибот Видин, ГКПП Калотина, Ново село, Логодаж, Дуранкулак и Йовково и магазини в София.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 16 Май 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8056
GBP 2.4796 2.4887 2.2784
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив