20 Април 2024, 10:53 Днес (0) | Вчера (10)

Ставаме зависими от доставките на газ и въглища, ако спрем 3 и 4 блок

28 Октомври 2003 в-к "Монитор" по статията работи:
A+ A-

ЕС не е дал отговор на искането ни за по-дълга партньорска проверка

Ако 3 и 4 блок на АЕЦ "Козлодуй" бъдат затворени през 2006 г., това ще е голяма грешка, тъй като използването на други източници за добив на ел. енергия - въглища или природен газ, ще доведе до зависимост на страната от външни доставчици и до екологични проблеми. Това заяви консултантът от "Бритиш енерджи" Джон Кониъм, след като заедно с депутата в Европейския парламент Джайлс Чичестър се запознаха на място с работата на атомната ни централа вчера.

Според Джайлс Чичестър, който е член на комисията по промишлеността, търговията, изследователската дейност и енергетиката, има възможност при добри резултати и достатъчно ясна и честна оценка в партньорската проверка да се предоговорят сроковете за предсрочното извеждане от експлоатация на двата 440-мегаватовите блока.

Партньорската проверка на 3 и 4 блок ще бъде от 17 до 19 ноември, потвърди главният секретар на Министерството на енергетиката и енергийните ресурси Славчо Нейков, който придружаваше двамата гости. Той посочи, че все още няма отговор от еврокомисията по протеста на министър Милко Ковачев за краткия срок на проверката и предложението му той да бъде удължен. Нейков уточни, че партньорската проверка по статут се осъществява от Групата по ядрени въпроси, в чийто мандат е записано, че такава проверка трябва да бъде извършена във всички страни-кандидатки за ЕС.

"В България трябва да се сте реалисти и да осъзнаете,че има хора в Брюксел, които не обичат да си признават грешките или не са достатъчно информирани за мащабните подобрения в АЕЦ "Козлодуй", каза Джайлс Чичестър след като разгледа 3 и 4 блок.

Според евродепутата, който е един от защитниците на ядрената енергетика, отношението на Европейския съюз към българската атомна централа повече е въпрос на политика, отколкото технически въпрос.

Чичестър каза още , че останал впечатлен от големите инвестиции, вложени за модернизацията на ядрените мощности. Според него те възлизат на половината от стойността на един нов ядрен блок. Той подчерта, че ще пледира в Европейския парламент за честно отношение към АЕЦ"Козлодуй".

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 19 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8314
GBP 2.4796 2.4887 2.2841
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив