17 Юни 2024, 02:34 Днес (0) | Вчера (0)

Станишев: България работи за въвеждане на еврото през 2009 г.

27 Февруари 2006 13:20 INSMARKET по статията работи:
A+ A-

Премиерът се срещна с президента на Европейската централна банка Жан-Клод Трише

Правителството работи за ускорено присъединяване на България към Икономическия и валутен съюз и успешно въвеждане на еврото у нас през 2009 г. Това подчерта министър-председателят Сергей Станишев пред президента на Европейската централна банка Жан-Клод Трише. Той е на двудневно посещение у нас по покана на вицепремиера Ивайло Калфин и на управителя на Българската народна банка Иван Искров.
Премиерът Сергей Станишев запозна госта с управленската програма на правителството и подчерта, че тя отразява твърдата решимост на кабинета да се поддържа макроикономическа стабилност, като с това се осигури пълноправното членство на страната в Европейския съюз през 2007 г. Подчертано бе, че България предприема отсега необходимите стъпки и за присъединяване към Европейския валутен съюз.
В края на 2004 г. правителството и Българската народна банка подписаха Споразумение за въвеждане на еврото в България. Кабинетът и БНБ ще отправят молба за присъединяване към междинния етап Валутен механизъм II възможно най-скоро след датата на присъединяване на страната ни към Европейския съюз. Целта е ускорено присъединяване към Икономическия и валутен съюз и успешното въвеждане на единната европейска валута в България. Очакванията са при изпълнение на ангажиментите, заложени в споразумението, през 2009 г. България да се присъедини към еврозоната и еврото да стане национална парична единица.
Политиката за бързо присъединяване на страната ни към Икономическия и валутен съюз ще даде по-голяма гъвкавост на макроикономическата политика. С приемането на еврото ще се намалят транзакционните разходи на фирмите и домакинствата, тъй като ще отпадне необходимостта от осъществяване на обмяна между лев и евро. Единната валута премахва и валутния риск, с което допълнително ще се насърчи притокът на капитали у нас.
Условие за присъединяване към Икономическия и валутен съюз е покриването на Маастрихтските критерии – темпът на инфлация да не надхвърля с повече от 1,5% средния темп на инфлация в трите страни от ЕС с най-ниска инфлация; да бъде постигнат номинален дългосрочен лихвен процент, който да е максимум 2 процентни пункта по-висок от този в трите страни на съюза с най-ниска инфлация; бюджетният дефицит да е по-нисък от 3% от БВП; да бъде постигнато ниво на отношението на брутния правителствен дълг към БВП, което е под 60 на сто; да бъде поддържан фиксиран валутен курс към еврото за период най-малко от 2 години, чрез участие във Валутен механизъм II.
Европейската централна банка, основана през юни 1988 г., прилага европейската монетарна политика, провежда валутни операции и осигурява стабилно функциониране на паричната система. ЕЦБ има изключителното право да издава евробанкноти като платежно средство във валутния съюз. Седалището й е във Франкфурт на Майн, Германия.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 14 Юни 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8136
GBP 2.4796 2.4887 2.3154
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив