11 Май 2024, 14:16 Днес (0) | Вчера (10)

Създават Национално бюро за правна помощ

25 Март 2005 11:53 INSMARKET по статията работи:
A+ A-

Реформирането на системата за правна помощ и осигуряването на ефективен и качествен достъп до нея е един от показателите за готовността на България за членство в Европейския съюз.

Правителството одобри проект на Закон за правната помощ, който предвижда създаването на Национално бюро за правна помощ (НБПП), съобщиха от правителствения пресцентър. Работата на НБПП ще се ръководи от неговия председател и Съвет за правна помощ, който ще се състои от петима членове. Председателят и заместник-председателят на Бюрото ще се определят от Министерския съвет, а останалите трима членове – от Висшия адвокатски съвет.
Законопроектът цели реформиране на системата за правна помощ и подобряване на достъпа на гражданите до правосъдие. Това е един от показателите за готовността на страната ни за членство в Европейския съюз по отношение на съдебната реформа, както и един от основните приоритети на Актуализираната стратегия за реформа на българската съдебната система.
Новият законопроект урежда системата за предоставяне на правна помощ, като разширява нейния обхват, т.е. освен по наказателни, и по отношение на граждански и административни дела. Това се основава на релевантните актове на Европейския съюз в тази област.
Законопроектът урежда изчерпателно правомощията на НБПП и на неговите органи, както и взаимодействието му с Висшия адвокатски съвет и с адвокатските съвети.
Според законопроекта правната помощ се изразява в:
• консултация с оглед постигане на споразумение преди започване на съдопроизводството или за завеждане на дело;
• подготовка на документи за завеждане на дело;
• процесуално представителство;
• представителство при задържане по чл.70 от Закона за Министерството на вътрешните работи.
В обхвата на правната помощ се включват случаите, при които по силата на закон се предвижда задължителна адвокатска защита, както и всички случаи, когато лицето не разполага със средства за заплащане на адвокат, желае да има такъв и интересите на правосъдието изискват това.
Законопроектът регламентира реда за предоставяне на правна помощ.
Предвидено е, че Националното бюро за правна помощ ще води публичен Национален регистър на адвокатите, определени да осъществяват правна помощ.
Със създаването на орган за правна помощ ще бъдат стриктно регламентирани реалните административни разходи за управление на системата за правна помощ, от една страна, и от друга – средствата за осъществяване на самата правна помощ, които и към момента се осигуряват по бюджета на съдебната власт.
В момента правната помощ се финансира чрез бюджета на съдебната власт, в противоречие с установената практика на Европейския съд за правата на човека, според която финансирането е задължение на изпълнителната власт. В бюджета на съдебната власт сега не съществува отделно перо за разходи за правна помощ, което прави трудно или невъзможно планирането на обема и обхвата на правната помощ. Създаването на самостоятелен орган по същество е единственият начин държавата да гарантира публичния интерес при предоставянето на правна помощ, заплатена с обществени средства.
В отделна глава законопроектът урежда особеностите при предоставянето на правна помощ при международни спорове.
Изискването за пълно изпълнение на фундаменталните права в наказателните производства, особено във връзка с правната помощ, както и за осигуряване на изпълнение и достатъчно бюджетни ресурси за осигуряване на достъп до правосъдие и правна помощ е заложено в ревизираното Партньорство за присъединяване за България, прието през май 2003 г. Неговата цел е да се подпомогнат българските власти в усилията им да изпълнят критериите за присъединяване.
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 10 Май 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8224
GBP 2.4796 2.4887 2.2743
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив