20 Април 2024, 06:25 Днес (0) | Вчера (10)

"Тройката" кредитори може да бъде заменена от нова, по-легитимна европейска институция

21 Януари 2015 13:08 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 21 януари 2015, 11:50
Под лиценза на creativecommons

Мнозина смятат, че темата за бъдещето на "тройката" е повдигната във връзка с изборите в Гърция, която все още не е приключила изпълнението на спасителната си програма

Темата за бъдещето на "тройката", в която участват представители на Европейския съюз (ЕС), Европейската централна банка (ЕЦБ) и Международния валутен фонд (МВФ), беше повдигната дни преди предсрочните избори в Гърция. Именно реформите, наложени от "тройката", са основна част от президизборния дебат в страната, предаде EU Observer.

Международните кредитори, по-популярни като "инспекторите", посещават на всеки три месеца страните, изпълняващи спасителни програми (Ирландия, Гърция, Португалия и Кипър), за да ревизират напредъка им в реформите, и решават какви са необходимите бъдещи мерки за възстановяването на икономиките им.

Широката непопулярност на политиките на икономически съкращения в тези държави обаче доведе до бурно обществено недоволство срещу "тройката".

През 2014 г. Европейският парламент проведе специално допитване и заключи, че "тройката" не е демократично отговорен орган и би следвало да бъде заменен от европейска структура.

Евроомисарят за икономическите въпроси Пиер Московиси се присъедини към това мнение и призова за нова европейска институция с "подсилен парламентарен контрол".

В същото време в Брюксел бе повдигнат въпросът за това дали ЕЦБ трябва да продължи да участва в надзора на реформите на страните, ако задейства т.нар. програма за окончателни парични транзакции, чрез която банката може да изкупува държавни облигации на тези страни, за да влее ликвидност в икономиките им.

"Ако инструментът за изкупуване на държавни облигации остане в правомощията на ЕЦБ, то ЕЦБ трябва да се въздържа от всякаква директна намеса в програмите за финансово подпомагане на засегнатите страни", се посочва в правно становище на един от генералните адвокати за програмата за окончателни парични транзакции.

Бившият икономически комисар Оли Рен в интервю пред Financial Times прогнозира, че идва "началото на края на "тройката" в настоящия ѝ вид, което на свой ред ще тласне еврозоната към важна институционална реформа".

Реформирането на "тройката" обаче не би могло да се случи без промяна в договорите за ЕС, което е дълъг процес. За да влезе в сила, всяка промяна на договор трябва да бъде одобрена от правителствата на всички държави членки и от Европейския парламент.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 19 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8314
GBP 2.4796 2.4887 2.2841
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив