06 Октомври 2024, 15:25 Днес (0) | Вчера (0)

Уволнен бе шефа на Skandia Liv

01 Декември 2003 INSMARKET по статията работи:
A+ A-

Затъналата в скандали шведска застрахователна група Skandia отново бе в центъра на новините днес

Затъналата в скандали шведска застрахователна група Skandia отново бе в центъра на новините днес, след като публикация относно разследването на компанията доведе до незабавната оставка на председателя на Съвета на директорите Бенгт Браун. Дружеството обяви, че ще съди бившия си главен изпълнителен директор Ларс-Ерик Петерсон, както и двама други бивши високопоставени мениджъри. Сред обвинените е и Ян Карнеди, бивш председател на Съвета на директорите на Skandia Liv.
“Няколко от главните мениджъри на Skandia нарушиха правилата и игнорираха решения на управляващия борд. Те действаха неморално и накърниха принципите за управление на дружеството. Техните действия са неподходящи, а в някои случаи дори незаконни” – се казва в прес-съобщението на Skandia.
Репутацията на дружеството страда от месеци след като излязоха данни за огромни бонуси и премии, получавани от няколко от главните мениджъри в края на 90-те и началото на 2000г. В същия период акциите на компанията се покачиха стабилно на фодовия пазар и я превърнаха във втората по пазарна стойност в Швеция. Последва обаче силен спад на котировките, причинен от тежки финансови загуби, и цената на дяловете от дружеството паднаха с 90%.
Репутацията на Браун, който бе назначен за председател на Съвета на директорите на Скания през април, пострада сериозно след като стана известно, че е бил в управляващия борд в края на 90-те години и се е възползвал от програмата за бонуси. Неговият пост ще бъде зает от Бьорн Бьорнсън. Официално бяха уволнени и Метерсон и Улф Спанг, бивши заместник изпълнителни директори. Нито един от двамата няма да получи заплата или обещетение за прекратяване на трудовия си договор.
И дватата, заедно с бившия главен изпълнителен директор на Skandia Liv Ола Рамстедт, вече са обект на криминално разследване.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 04 Октомври 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.7717
GBP 2.4796 2.4887 2.3212
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив