29 Март 2024, 03:46 Днес (0) | Вчера (11)

"Уестингхаус" обяви споразумението за VII реактор на "Козлодуй"

01 Август 2014 15:45 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 1 август 2014, 15:50
Под лиценза на creativecommons

Гарантира да намали регионалната безработица с 4%

Aмериканската енергийна компания "Уестингхаус" обяви, че е подписала акционерно споразумение за разширяване на ядрените мощности в АЕЦ "Козлодуй". Това се е случило след консултации с всички български политически партии, става ясно още от съобщението до медиите.

По-рано икономическият министър в оставка Драгомир Стойнев обяви, че споразумението е само първа стъпка и "ако няма съгласие от следващото правителство, всичко приключва”. От компанията също уточниха, че "това и всички бъдещи споразумения по проекта ще бъдат одобрявани от следващите български правителства”.

След преговори българската страна е избрала ядрения реактор на "Уестингхаус" АР1000®. Компанията твърди, че ще предостави цялото оборудване за реактора, проектирането, инженеринга и горивото за него. През следващата година "Уестингхаус" ще проведе конкурентен търг, в съответствие с българските и европейските правила за провеждане на обществени поръчки, за изграждането на реактора. Очаква се в процеса на строителството да се включат български и международни строителни компании, казват още от компанията.

"Уестингхаус” твърди, че 3500 местни работници ще бъдат наети на място в хода на строителството и допълнително 15 000 работници ще участват в свързаната мрежа за доставки. Предвижда регионалната безработица около строителната площадка да бъде намалена до 9% - с 4 на сто под настоящото ниво от 13%.

"След като реакторът бъде завършен, неговата експлоатация ще изисква между 500 и 800 висококвалифи цирани специалисти. Ще предостав им обучение и подкрепа от академични и корпоративни партньори, за да се даде възможност за изграждане на български експертен капацитет - специалисти да бъдат готови за изграждане и експлоатация на следващото поколение ядрени съоръжения”, се казва още в съобщението на компанията.

Планира се реакторът АР1000® да влезе в експлоатация до 2023 г. Като базова мощност с нулеви въглеродни емисии, блокът ще отговаря на изискванията на българското и на европейското законодателство за конкурентоспособна и нисковъглеродна енергия за следващите 60 години, обещават от "Уестингхаус”.

Компанията изпраща и уточняваща информация под формата на въпроси и отговори.

Днешното споразумение между атомна електроцентрала "Козлодуй" и "Уестингхаус" е пример за международно партньорство, което допринася за важните интереси и на България и на САЩ.

Това каза американският Секретар по енергетиката д-р Ърнест Мониз, цитиран от американското посолство у нас. "Изграждането на реактора AP1000 ще предостави най-новата американска технология, което ще допринесе за енергийната сигурност на България и опазването на околната среда", добави Мониз.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 28 Март 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8082
GBP 2.4796 2.4887 2.2803
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив