07 Май 2024, 07:00 Днес (0) | Вчера (0)

Учат лекарите да работят с компютри

31 Октомври 2003 в-к "Стандарт" по статията работи:
A+ A-

"Готовност да предават по електронен път информация имат малък процент от колегите"- смята председателят на Асоциацията на общопрактикуващите лекари във Варна д-р Светлин Митев.

"Готовност да предават по електронен път информация имат малък процент от колегите"- смята председателят на Асоциацията на общопрактикуващите лекари във Варна д-р Светлин Митев. Според него причината е, че лекарите все още нямат компютърни умения. "Смятам, че готовността е процес, трябва да минат 4-5 месеца и някъде през пролетта на 2004 г. семейните лекари ще могат да се възползват от електронните отчети". Факт е обаче, че в повече от половината ДКЦ във Варна лекарите обработват и предават информацията на електронен носител. "Колегите разбират, че използването на компютрите е перспективна инвестиция и въпросът е не дали това да стане, а кога." Председателят на Българския лекарски съюз д-р Андрей Кехайов също призна, че повечето лекари нямат готовност да работят с компютри. Според него проблем има и със закупуването на компютри от лекарите специалисти. Те се оплакват, че не могат да отделят достатъчно пари, за да купят достатъчно добри устройства, защото заплатите им са ниски. От касата обаче смятат, че това не може да бъде проблем, тъй като средната годишна сума, която специалистите получават от касата, е около 3000 лв., някои пък взимали до 8000 лв., защото практикуват в по-търсени специалности като офталмология и гинекология например. 
  
Техника за $5,7 млн. купи касата
В началото на годината НЗОК предостави на личните лекари в цялата страна 4030 компютърни конфигурации с принтер, модем и четящо устройство за смарт-карти. Техниката е закупена със средства от заем със Световна банка на стойност 5,7 млн. долара и бе предоставена безвъзмездно на джипитата чрез договор заем на вещи между директора на районните здравни каси и съответната лекарска практика. Специални комисии с представители на районните каси, регионалните центрове по здравеопазване и регионалните колегии на БЛС определиха броя на практиките, които получиха компютърното оборудване. Спазени бяха два основни критерия - личните лекари да работят по договор с РЗОК и да имат регистрирани над 1000 пациенти в листата си. Само в София бяха раздадени 566 компютъра, разпределени между 37 групови и 354 индивидуални практики. До момента само 5% от личните лекари в страната използват тази техника по предназначение, като предават своята документация по електронен път, твърдят от здравната каса.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 06 Май 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8282
GBP 2.4796 2.4887 2.2865
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив