05 Май 2024, 21:48 Днес (1) | Вчера (0)

"Файненшъл таймс: Черна точка за София

27 Април 2005 08:50 в-к "Сега" по статията работи:
A+ A-

Подписването на договора за присъединяване към ЕС в Люксембург извади на светло потъналата в мрак в задния двор на Европа България, пише френският "Либерасион"

"България получава черна точка заради престъпността", писа във вчерашния си брой в. "Файненшъл таймс". "Впечатляващото икономическо представяне се контрира от опасения заради корупцията", подчертава лондонският вестник. Той отбелязва хронологията на развитието в страната от 2001 г., след като Симеон Сакскобургготски оглави правителството. Изброяват се цифри, свързани с брутния вътрешен продукт и чуждите инвестиции. Но публикацията посочва и сенчестата страна на нещата. "Правителствените успехи в икономиката и външната политика не са подкрепени от подобни успехи в борбата срещу престъпността и корупцията". Вестникът отбелязва, че дори растежът в сектора на информационните технологии има своята тъмна страна. "България се възприема като център на схеми и групи за фалшифициране на евробанкноти, кредитни карти и паспорти", допълва "Файненшъл таймс".
Като съобщава за подписания от българските и румънски представители договор за присъединяване към ЕС, вестникът допълва, че веднага след парафирането на документа Франция е размахала предупредително пръст към новите членки. "Файненшъл таймс" цитира френския външен министър Мишел Барние, който предупреждава България и Румъния, че подписването не означава незабавно членство.

"Либерасион": По-близо сте до целта
Подписването на договора за присъединяване към ЕС в Люксембург извади на светло потъналата в мрак в задния двор на Европа България, пише френският "Либерасион". "Това, че Брюксел обвърза бъдещето на България с Румъния, макар че България се справя по-добре при налагането на европейските стандарти, се превърна в истинско изпитание за страната, която определено е по-съвместима с Европа, отколкото Румъния", добавя вестникът. Според изданието страната ни е много по-близо до целта, но ако бъде задействана предпазната клауза в договора, по силата на която присъединяването ще бъде отложено с една година, причината със сигурност ще бъде реформата в съдебната система.

"Тагесшпигел": 2007 е прекалено близко
Германският "Тагесшпигел" смята, че 2007 г. е прекалено близък срок за приемането на България и Румъния в Европейския съюз, защото тези страни не са толкова добре подготвени за членство, както са били Полша и Унгария 18 месеца преди встъпването им в съюза.

"Ел Паис": Нужна е пауза
Испанският "Ел Паис" изразява скептицизъм за бързата перспектива за членство на двете балкански държави в ЕС. Вестникът изтъква, че Европейският съюз продължава да напредва с мирното обединяване и демократизиране на Стария континент, но го прави по начин, който е безотговорен и лишен от солидарност. "Разумно би било да се направи пауза, да се обмислят нещата, така че следващите стъпки да се рационализират", посочва вестникът. "Ел Паис" е недоволен, че Испания е принудена да плаща заради миналогодишното разширяване, както и за приемането на България и Румъния.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 03 Май 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8282
GBP 2.4796 2.4887 2.2865
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив