29 Март 2024, 17:48 Днес (12) | Вчера (11)

Финансов мираж ли е разширяването на ЕС

30 Април 2004 RFI по статията работи:
A+ A-

Разширена Европа е истински шанс за европейците. Това заяви френският президент Жак Ширак на пресконференция, посветена на безпрецедентното разширяване на ЕС с 10 нови страни-членки.

Разширена Европа е истински шанс за европейците. Това заяви френският президент Жак Ширак на пресконференция, посветена на безпрецедентното разширяване на ЕС с 10 нови страни-членки. “Разширяването на ЕС ще излекува раните от Студената война. То е добро както за Европа така и за Великобритания и ще се отрази положително на сигурността, заетостта и на нашия просперитет”, отбеляза от своя страна британският премиер Тони Блеър. Блеър обаче побърза да предупреди, че Великобритания ще наложи ограничения срещу граждани на Източна Европа, които ще използват разширяването на съюза, само “за да се възползват от социални придобивки във Великобритания”.

Разширяването на ЕС, разглеждано като политическо обединяване на Европа, ще донесе обаче множество трудности от икономическа гледна точка.

Според анализатори, различното ниво в благосъстоянието на новите и старите членки ще продължи да нараства.

Основна причина за това е, че в 10-те нови членки еврото ще бъде въведено едва след няколко години. Анализ на Никола Весковачи:

Финансов мираж насред океан от икономически трудности – именно на това прилича еврото в момента. Защото то се превърна по-скоро в главоблъсканица, отколкото в печелившо приключение. 10-те нови страни-членки ще трябва поетапно за изпълняват поставените от Европейската централна банка критерий, докато най-накрая един ден се присъединят и към еврозоната. Трябва обаче да се отбележи, че критериите са задължителни както за новите членки, така и за самите страни от еврозоната. Финансова стабилност, контролиран и намален бюджетен дефицит – това са изискванията на Пакта за стабилност. Естония, Словения, Малта и Кипър за момента са с най-добри позиции. Затова те могат да се надяват да бъдат допуснати в евро-клуба през 2006-2007-ма година. Що се отнася до другите – те ще трябва да проявят търпение. Унгария, Чехия и Полша, чието общо население е 60 милиона души, са най-лошите ученици в разширена Европа. За тях еврото символизира същинска граница. За да я преминат успешно, ще се наложи да проведат множество трудни и непопулярни реформи, за да могат да се присъединят към еврозоната през 2010-та година. До тогава полската злота и унгарският форинт ще си останат национална парична единица.

Анализ на Никола Весковачи. Въпреки песимистичните икономически прогнози обаче, празненствата в новите страни-членки по случай разширяването започват още днес. Кулминацията ще настъпи точно в 12.00 часа в полунощ, когато Полша, Унгария, Чехия, Словакия, Словения, Литва, Латвия, Естония, Малта и Кипър ще станат официални членки на новата разширена Европа на 25-те.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 29 Март 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8091
GBP 2.4796 2.4887 2.2872
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив