07 Май 2024, 02:54 Днес (0) | Вчера (0)

"Фрийдъм хаус": Интернет свободата намалява

03 Октомври 2013 13:38 ИНСМАРКЕТ по статията работи:
A+ A-
Последна редакция: 3 октомври 2013, 13:32
freedomhouse.org

В доклада са обхванати 60 държави, като най-свободно се използва интернет в Исландия, а най-много репресии има в Иран. България и няколко държави от Централна Европа този път не са обхванати от проучването

Масово следене, нови закони за контрол на съдържавието в интернет, увеличаващи се арести на потребители на социални мрежи - тези водещи тенденции са причина за намаляването на свободата в интернет според новото годишно проучване на базираната в САЩ неправителствена организация "Фрийдъм хаус".

В текста Freedom on the Net 2013 се подчертава и противоположният процес - че активистите за интернет свобода стават по-ефективни в предупрежденията за задаващи се заплахи и в няколко случая дори са успели да спрат нови репресивни мерки.

В доклада са обхванати 60 държави, като най-свободно се използва интернет в Исландия, а най-много репресии има в Иран. България и няколко държави от Централна Европа този път не са обхванати от проучването.

"Докато блокирането и филтрирането остават предпочитан метод за цензура в много държави, правителствата все повече следят кой какво казва онлайн и си намират начин да наказват. В някои страни потребителят може да бъде арестуван, само заради публикация във "Фейсбук" или единствено защото е "харесал" коментар на свой приятел, критичен към управляващите", обяснява Санджа Кели, директор на проекта Freedom on the Net  на организацията.

Месеци наред светът коментира разкритията на Едуард Сноудън, бивш подизпълнител на американската Агенция за национална сигурност, и се води дебат за тайното следене по планетата от спецслужбите на САЩ. Но от "Фрийдъм хаус" твърдят, че това е масова тенденция - в 35 от 60-те изследвани страни е регистрирано увеличение на техническите възможности и разширяване на законовите правомощия за това.

Подобен мониторинг на трафика и съдържанието е особено проблематичен в държави, където може да се използва за политически репресии. От няколко авторитарни страни активисти съобщават, че съдържание на електронната им поща и дейността им по други техни комуникационни канали са им били показвани по време на разпити или използвани като доказателства в политизирани съдебни процеси, завършващи с лишаване от свобода, изтезания и дори смърт.

Множество правителства, опасяващи се от силата на социалните мрежи да предизвикат и организират национални протести, бързо ограничават правото онлайн да се изказва свободно мнение. От май 2012г. в 24 от 60-те държави са приели закони или укази срещу интернет свободата, като при някои става дума за лишаване от свобода до 14 години при определен тип онлайн писане.

Като цяло, интернет свободата е намаляла в 34 от анализираните страни, като изпъкват Виетнам, Етиопия и Венецуела, а притеснително влошаване показват и три демокрации - Индия, САЩ и Бразилия.

Китай, Куба и Иран втора поредна година са окупирали дъното на класацията.

 

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 06 Май 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8282
GBP 2.4796 2.4887 2.2865
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив