20 Април 2024, 02:05 Днес (0) | Вчера (10)

„Хобитът: Неочаквано пътешествие" би изял 3 млн. евро на застрахователите (видео)

21 Август 2013 16:11 ИНСМАРКЕТ по статията работи:
A+ A-
Последна редакция: 21 август 2013, 16:30
wired.com

От Allianz представят на сайта си пълен отчет на щетите, свързани със застраховки срещу злополука или смърт

От застрахователна гледна точка на събитията във филма "Хобитът: Неочаквано пътешествие" са истинско бедствие. За целите на разказа авторите унищожават крепост, цяло село, воини и една глутница от гигантски вълци.

Специалистите по ликвидиране на щети в германския застраховател Allianz изготвиха списък с евенуални искове за обезщетение, ако сюжетът се развиваше в действителност.

Експертите - Нилс Мьокелман, консултант по „специални претенции“ и Адреас Хуфгард от „ликвидиране на щети“ единодушно посочват, че ако германската компания е застраховател на джуджетата и магьосника Гандалф, лесно би било да отхвърли иска им, тъй като причинените от тях наранявания са с ясна умисъл.

„Но кой би искал да спори с армия тежко въоръжени джуджета или с могъщ магьосник?”, питат риторично експертите.

От Allianz представят на сайта си пълен отчет на щетите, свързани със застраховки срещу злополука или смърт, представени в касовия хит. В петък, 23-ти август, експертите на компанията ще публикуват и оценка на материалните щети.

Отрязаната ръка на водача на лошите (по-късно заменена с протеза с кука)

Обезщетение за причинени болка и страдание – 5 хил. евро (сравнително ниска стойност, защото въпросният герой вече е свикнал с наранявания, а има и изключителна физика).

Медицински разходи – 500 евро (общо взето евтино, като се има предвид, че протезата не е изработена от специалист).

Пропуснати ползи – 200 евро (справедливо, като се има предвид, че героят ще отсътва едва два дни, а по 100 евро на ден).

Щети за семейството, причинени от загуба на работоспособността не се включват, тъй като никой не може убедително да твърди, че героят някога се е занимавал с домакинска работа.

Трима триметрови тролове-воини превърнати на камък чрез магия

Щети: нула. Тъй като въпросните тролове нямат известни наследници, които да предявят иск, а няма и разходи по погребението, тъй като вкаменелите им фигури играят ролята на надгробни паметници.

Приблизително 100 от лошите герои са ранени, намушкани, обезглавени, убити, въобще много мъртви

Еднократно обезщетение за понесени болки и страдание от 5 хил.евро на глава или общо 500 хил. евро

Разходи за погребения на орките или медицински разходи – около хиляда евро на орк, или общо 100 хил. евро.

Пропуснати ползи от оцелелите, но извадени от строя орки – по 100 евро на глава (толкова получава на ден), общо 3 хил. евро.

Няма данни личният им живот да е пострадал, тъй като липсват свидетелства, че се занимават с домакинска работа.

25 гигантски вълка (с размер на говеда) са наранени или убити

Гигантските вълци изглежда са собственост на орките. Това е вид, застрашен от изчезване, което означава, че смъртта им е изключително тъжно събитие и следователно е практически невъзможно да се компенсира. Стойността на всеки от тях може да се оцени на 100 хиляди евро. Обща сума: 2.5 млн. евро за 25 вълка.

Пет гигантски каменни гиганти (по десет метра), които изникват от Мъгливите планини, хвърлят камъни, нападат взаимно и се разпръскват на хиляди парчета

Това може дасе класифицира като един спектакъл на природата. Джуджетата наистина не трябва да бъдат държани като отговорни.

Коментар на експертите - като застраховател на екипа на джуджетата или Гандалф, трябва да се отбележим, че можем спокойно да откажем обезщетение за телесните наранявания и смъртните случаи, тъй като те очевидно са причинени с умисъл. Благодарение на добре известния капацитет за агресия на джуджетата и невероятна магическа сила на Гандалф, можем да твърдим обаче, че застрахователят едва ли ще откаже ликвидиране на щета в интерес на удовлетворението на клиентите.

Изглежда възможно да се отрече отговорността на увредените лица, като на първо място, те са били напълно наясно с риска, атакувайки джуджетата и Гандалф. Второ, джуджетата и Гандалф обикновено действат чисто при самозащита.

И в този случай застрахователят не иска да оспорва исковете и да повдига възражения по отношение на поемането на отговорност.

Общо нанесени щети на трети лица: 3 108 700 евро.


 

„Хобитът: Неочаквано пътешествие" е първият филм от адаптацията в три части на романа на Дж. Р. Р. Толкин от 1937 година – „Хобитът“.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 19 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8314
GBP 2.4796 2.4887 2.2841
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив