19 Април 2024, 02:59 Днес (0) | Вчера (11)

Цветан Манчев бе избран за подуправител на БНБ

22 Октомври 2003 в-к "Дневник" по статията работи:
A+ A-

Парламентът избра Цветан Манчев за подуправител на БНБ и ръководител на управление "Емисионно".

Парламентът избра Цветан Манчев за подуправител на БНБ и ръководител на управление "Емисионно". Той положи клетва пред Народното събрание. Преди това бяха прекратени пълномощията на народните представители Милена Балчева от НДСВ и Захари Георгиев от Коалиция за България, тъй като двамата подадоха оставки.

Балчева стана народен представител, след като Иван Искров беше избран за управител на БНБ. Преди време тя посочи, че мотивите й да подаде оставка са професионални. В депутатската листа на НДСВ след нея е Антонина Бонева.

Захари Георгиев влезе в парламента на мястото на Благовест Сендов, който отива посланик в Япония. Той подаде оставка, тъй като е кандидат за кмет на БСП за Пловдив. Следваща в листата е Атанаска Тенева.

Новоизбраният подуправител на БНБ Цветан Манчев изрази надежда, че централната банка ще бъде изградена като модерна европейска институция, член на системата от национални централни банки. Според него това ще стане със съвместните усилия на Управителния съвет и на колектива на БНБ.

Това Манчев каза днес пред журналисти в кулоарите на парламента, след като Народното събрание го избра за подуправител на БНБ, ръководител на управление "Емисионно".

Управителят на БНБ Иван Искров заяви, че през целия си трудов стаж Цветан Манчев е работил във финансовата система, през последните години той е бил началник на Агенцията за икономически анализи и прогнози към Министерството на финансите и е бил отговорен за изготвянето на макроикономическите прогнози на страната и за разработката на националния план за икономическо развитие.

Искров изрази надежда Манчев бързо да навлезе в работата на централната банка. Той подчерта, че новият подуправител познава процесите на евроинтеграция и е представлявал България при преговорите по глава "Валутен и икономически съюз" с Европейския съюз.

В отговор на въпрос управителят на БНБ отбеляза, че се е постарал да сондира мненията по избора на подуправител на централната банка с водещите политически сили. "Очаквам оттук нататък пълна подкрепа на екипа на БНБ", коментира Искров. Той изрази надежда, че е разсеял изразените опасения за задкулисни договорки при избирането му за управител на БНБ.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 18 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8385
GBP 2.4796 2.4887 2.2902
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив