22 Май 2024, 05:14 Днес (0) | Вчера (4)

"Чарли" ще струва $10 млрд. на застрахователите

20 Август 2004 15:06 INSMARKET по статията работи:
A+ A-

Това е най-силната буря от дванайсет години насам, коментират експертите

В края на миналата седмица  ураганът "Чарли" връхлетя американския щат Флорида. Първоначалните данни разпространени от свтовните агенции бяха, че броят на загиналите е 15. Все още обаче няма вести за стотици хора и властите се опасяват, че жертвите може да се окажат много повече.
Освен жертвите, които взе "Чарли" той изравни със земята стотици домове по крайбрежието, оставяйки хиляди хора без покрив. Само в окръг Ли броят на повредените къщи 250 000. Бурята прекъсна електричеството на 2 милиона домакинства по пътя си от Пунта Горда на югозападния бряг към Дейтона Бийч. Скоростта, с която се движеше урагана  ударил Флорида, достигна 233 км в час.
"Чарли" е най-силната буря, която се разрази във Флорида за последните дванайсет години, категорични са повечето експерти. През 1992 г. ураганът Андрю нанесе опустошения за $20 млрд. и отне живота на 26 души, припомнят специалистите.
На финансовите пазари вече се появиха коментари, че всъщност ураганът ще донесе на застрахователите не загуби, а полза - като накара законодателите да отменят смекчаващите норми при застраховането на недвижима собственост и презастраховката на рискове от стихийни бедствия.
Ураганът "Чарли", който опустоши Флорида миналата седмица скъпо на застрахователите. Отделните компании се разминават в оценките си за щетите, но нито едно дружество не ги оценява за над 10 млрд. Долара.
"Съмнявам се, че от урагана ще пострадат финансово много компании", коментира Томас Челноки, аналитик от Goldman Sachs.
Според предварителните оценки, "Чарли", който отнесе живота на 16 души и остави без покрив няколко хиляди, ще струва на застрахователите между 6 и 10 млрд. долара.
Американското ведомство по извънредните ситуации оценява щетите за над $15 млрд., включвайки незастрахованите щети.
Компаниите от сектора няма да се стреснат от тази сума. През август 1992 година ураганът "Ендрю" причини щети за над 20 млрд. долара
Белият дом планира да обезщети напълно пострадалите от стихията.
На пазара вече се появиха коментари, че всъщност ураганът ще донесе полза на застрахователите - като накара законодателите да отменят смекчаващите норми при застраховането на недвижима собственост и презастраховката на рискове от стихийни бедствия.
Загубите на State Farm и Allstate Florida - двете най-големи застрахователни компании във Флорида ще бъдат значително по-малки от изплатените суми през 1992 година.
През 1993 година Флорида учреди специален Фонд, в който постъпват отчисления от местния бюджет за презастраховане на рисковете на местните компании, които сключват договори за полици на недвижима собственост. Беше изменено и местното законодателство, което задължи застрахователите да съобщават и отчисляват средства във Фонда за всеки застрахован от тях имот.
Според въведените тогава промени, в случай на недостиг на средства, Фондът получи правото да емитира дългови книжа, обезпечени с бъдещи вземания на щата, за да покрие загубите.
Оттогава много местни застрахователи промениха методите си на работа, предлагайки гъвкави условия с много изключения.
Като пример представители на Allstate заявиха, че са готови да обезщетят загуби за 286 млн. долара, докато Фондът покрива щети за 829 млн. долара
"Разрушенията, причинени от "Чарли" видимо ще се отразят на финансовите ни резултати за третото тримесечие, но засега е все още рано да се правят оценки", коментират от Allstate.
От друга страна германската компания Munich Re - най-големият презастраховател в света, която има представителство в САЩ, смята, че оценките на щетите от стихията са завишени. Дружеството оценява загубите си за около 50-60 млн. евро. Като те не биха могли да повлияят на финансовите резултати, тъй като за тази година Munich Re планира печалба от около 2 млрд. евро.
През 1992 година множество по-дребни компании от бранша фалираха. Дори двете големи - State Farm и Allstate понижиха обезщетенията, за да оцелеят.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 21 Май 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8007
GBP 2.4796 2.4887 2.2862
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив