24 Април 2024, 02:41 Днес (0) | Вчера (6)

"Чипокалипсис" без край, нови уязвимости в РС процесорите

09 Август 2019 12:33 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 9 август 2019, 09:54

Откритият бъг позволява на атакуващите да получи достъп до защитената системна памет на ядрото, стана ясно на „хакерска” конференция

Специалисти в сферата на сигурността откриха нова уязвимост, която засяга всички Windows компютри, работещи с процесори на Intel от 2012 г. насам. Според някои изследователи обаче, има проблем и с чиповете на AMD и ARM, пише TechNews.bg.
Откритият бъг позволява на атакуващите да получат достъп до защитената системна памет на ядрото, поясниха експертите от антивирусната компания Bitdefender по време на конференцията Black Hat в САЩ.
Новата атака се нарича SWAPGSAttack, тъй като използва SWAPGS – инструкция за x86/x64 процесори, която дава достъп до защитената памет, отделена за ядрото на операционна система. Използвайки SWAPGSAttack, хакерът може да проследи и краде чувствителни данни от компютъра на жертвата, без да оставя следи.
Уязвимостта е регистрирана под номер CVE-2019-1125. Тя е от рода на Spectre и Meltdown, открити в началото на 2018 г., но хакерите могат да заобиколят защитата, изградена срещу тези две опасни уязвимости.
Meltdown даваше възможност на потребителско приложение да получи достъп до паметта на ядрото, както и до други области от паметта на устройството. Spectre пък наруши изолацията на паметта на приложението, така че през нея стана възможен достъп до данните на друго приложение.
Заедно, тези проблеми в процесорите бяха наречени "чипокалипсис”. Съдейки по новооткритите уязвимости, изглежда чипокалипсисът за РС индустрията продължава.
Изследователите на Bitdefender твърдят, че новият проблем засяга само процесорите на Intel. Но Red Hat и Microsoft са на мнение, че са засегнати и процесори от други производители.
Microsoft вижда новата уязвимост като вариант на Spectre, който обхваща Intel, AMD и ARM процесори. Red Hat твърди, че SWAPGSAttack засяга процесорите на Intel и AMD. Уязвимостта не е опасна за компютри, работещи под Linux-базирана ОС.
Не е известно дали SWAPGSAttack вече е използвана за реални хакерски цели. Microsoft и Intel работят с Bitdefender от около година, за да затворят дупката. В момента компютрите и сървърите са в опасност, ако по някаква причина не са получили актуализация на Windows, която затваря дупката.
Microsoft пусна обновлението на сигурността през юли, заедно с регулярния си "Patch Tuesday”. Също така системи като Windows XP, които вече не се поддържат от Microsoft, са беззащитни срещу потенциални SWAPGSAttack атаки.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 22 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8359
GBP 2.4796 2.4887 2.2843
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив