14 Май 2024, 17:06 Днес (9) | Вчера (12)

Чорни: Финансов министър ме рекетира за 5 млн. долара

14 Октомври 2003 в-к "Дневник" по статията работи:
A+ A-

Знаете ли, един път министърът на финансиите ме рекетира за повече от 5 000 000 долара от името на Иван Костов и това, когато се съдех с банката"(ЦКБ, б.р.), съобщи във вторник по радио Нет Майкъл Чорни.

"Знаете ли, един път министърът на финансиите ме рекетира за повече от 5 000 000 долара от името на Иван Костов и това, когато се съдех с банката"(ЦКБ, б.р.), съобщи във вторник по радио Нет Майкъл Чорни. Според него става дума за министъра на финансите в правителството на Иван Костов Муравей Радев. "Вторият път беше преди изборите, вече не помня кой ме рекетира, но беше от името на Костов и ми се наложи да предам 200-те хиляди долара. Става въпрос за Фондация "Демокрация", добави Чорни. На въпрос кой го е принудил да даде тези пари, Чорни каза, че всичко е било свързано с "МобилТел". "И първият път, и вторият път причината беше той. Аз имах нужда, за да продам компанията, тъй като по това време я продавах и бях принуден да дам парите, за да смекча натиска и за да постигна някакъв диалог с провителството", каза още Майкъл Чорни.

Запитан защо точно сега говори за това бизнесменът отговаря: "Защото ми писна да мълча и да слушам изказванията на политиците Ви, Костов, Михайлова, които се изкарват много "чисти". А това разбира се не е така. Най-важното е сега те да потърсят причината за загубата на властта в себе си. Власт, която никога повече няма да си върнат".

Водещ

Фондация "Демокрация" никога не е получавала пари от Майкъл Чорни, заяви във вторник по Би Ти Ви изпълнителният директор на фондацията Гроздан Караджов. Той е направил проверка след публикация във в. "Труд", че Чорни е превел 200 000 долара десет дни преди последните парламентарни избори.

Караджов все пак призна, че през 2001 г., близо до датата, която се посочва - 7 юни, е получено дарение от 200 000 долара от кипърска фирма. Според него имената на посочената в публикацията на "Труд" фирма - "Ромен трейдинг" и дарителката съвпадат.

Позовавайки се на информация от предишният изпълнителен директор на фондация "Демокрация" Пламен Илиев Гроздан Караджов съобщи, че още при получаването на парите е подадено сведение до бюрото за финансова разузнаване. Целта е била да се провери произхода на парите. Официален отговор от финансовото разузнаване не е бил получен, което означава, че около средствата няма нищо притеснително, смята Гроздан Караджов. Той уточни, че средствата са използвани от фондацията месеци след получаването им, когато парламентарните избори са били минали.

"В бюрото за финансово разузнаване през 2001 година действително е постъпил сигнал от фондация "Демокрация", каза по Би Ти Ви бившият директор на Бюрото за финансово разузнаване доц. Николай Иванов. По него е било направено запитване до Кипърското финансово разузнаване, добави Иванов. "Официалният отговор беше, че фирмата е офшорна и не фигурира като въвлечена в незаконна дейност. Името на Майкъл Чорни също не фигурираше, защото фирмите в Кипър фигурират с т.н. номинални директори", каза още доц. Иванов.

Според бившият главен секретар на МВР о.з ген. Славчо Босилков в Националните и в специализираните служби не е постъпвала информация за преведени пари от Майкъл Чорни.

---------

Най-вероятно до ден-два ще има нова заповед по случая с Майкъл Чорни, каза пред журналистивъв вторник министърът на вътрешните работи Георги Петканов. Той допълни, че вече е намерен пътят, по който МВР ще върви за издаване на заповедта. Основание за издаване на документа е факта, че съдът не е разглеждал казуса дали Чорни е заплаха за националната сигурност.

Миналата седмица тричленен състав на ВАС потвърди решение на Софийски градски съд(СГС), с което беше отменена заповедта на предишния директор на НСС ген. Атанас Атанасов за налагане на

принудителна административна мярка "отказ за влизане в страната" на Михаил Семьонович Чорни.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 14 Май 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8117
GBP 2.4796 2.4887 2.2736
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив