15 Юни 2024, 23:52 Днес (0) | Вчера (1)

Шефът на Общинска банка арестуван

21 Януари 2005 08:59 в-к "Новинар" по статията работи:
A+ A-

Любомир Павлов е ползвал трезора като свой, казва прокуратурата

Председателят на Надзорния съвет на Общинска банка Любомир Павлов е бил арестуван вчера и откаран в Столичното следствие на ул. "Майор Векилски", съобщиха от Върховната касационна прокуратура. Той ще отговаря за незаконно продадени акции на банката, уточниха обвинителите. Павлов е злоупотребил с властта си и е превърнал Общинска банка в своя, заявиха те. Ако вината му бъде доказана, той може да получи до 8 години затвор. През деня банката е била претърсена и са били иззети документи.
Скандалът около Общинска банка започна миналата седмица, когато се оказа, че фирмите "Пътища и съоръжения" и ВиК са продали без знанието на Столичния общински съвет дяловете си в банката. Двете фирми държаха 10 на сто от книжата на институцията. Надзорният съвет на банката също не е уведомил общинския съвет за сделките.
За продажбите се разбра ден след като общинският съвет взе решение банката да бъде приватизирана. В решението на съветниците бе записано, че за продажба ще бъдат предложени 80,5 на сто от банката. Кметът Софиянски бе против приватизацията на целия пакет. Малко след гласуването групата общински съветници от неговата партия Съюз на свободните демократи се разцепи. Шестимата напуснали групата, заявиха, че Любомир Павлов ги е притискал да не гласуват за продажбата на общинския дял в банката.
Жалко е, че след решението за приватизация се правят стъпки за намаляване на цената й, заяви късно снощи Софиянски по повод арестуването на Павлов. Според него няма сигнали, които да сочат за корупция в банката.
По-рано вчера през деня се разбра, че акции на Общинска банка са минавали през фирми, които играят ролята на "пощенски кутии". Една от тези пощенски кутии е фирма "Софинвест". Фирмата е купила и впоследствие продала голям дял книжа на банката. В управителното тяло на фирмита, изкупила най-много акции от Общинска банка - "Софстрой", влиза Ралица Грозданова, сестра на съпругата на Павлов Диляна Грозданова. За "Новинар" Ралица отказа да коментира роднинската си връзка с Павлов.
По-рано вчера общинският съветник от БСП Божидар Димитров каза в интервю за радио "Нова Европа", че според кулоарна информация "Софстрой" и "Софийски имоти" принадлежат на Стефан Софиянски.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 14 Юни 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8136
GBP 2.4796 2.4887 2.3154
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив