25 Април 2024, 02:25 Днес (0) | Вчера (12)

174 милиона евро са откраднати от банкомати в Европа през първото полугодие

24 Октомври 2016 11:00 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 24 октомври 2016, 12:05

"Капан за парите" е сред топ кражбите от банкомат

Кражбите на пари от банкомати нарастват тревожно в Европа. През първото полугодие са извършени 10 800 мошенически операции, при които са присвоени 174 милиона евро, пише TechNews.bg.

Взломяванията на банкомати са се увеличили с 28% в периода януари-юни, по данни на Европейската организация за сигурност на ATM (EAST). В допълнение, извършени са 1604 физически атаки на банкомати, при които се регистрирани загуби в размер на 27 млн. евро, сочи поредният доклад на EAST. Специалистите обръщат също така внимание на някои от най-популярните начини за кражби от банкомати.

Сред най-разпространените методи е "cash-trapping”, или поставяне на капан за парите в машината. Много видове мошеничества се възползват от тази схема, но всички те се свеждат до нарушаване работата на механизма, който осигурява наличните пари в банкомата. Когато се опитва да изтегли пари от банковата си карта и машината не ги доставя, потребителят приема това за грешка и спокойно напуска мястото. Мошеникът изчаква, отива при банкомата и взима парите от капана. Методът не ощетява потребителя, тъй като парите остават по неговата сметката, но не и в трезора на банката.

Друг популярен метод е скиминг, при който престъпниците инсталират в банкомата допълнително оборудване за прочитане на информация от банковите карти. По-точно, монтират т.нар. скимиращи устройства върху четеца на картата. Получената от него информация е напълно достатъчна за създаване на копие на банковата карта, а на престъпниците остава единствено да узнаят пин кода – това става с помощта на специална подложка на цифровия панел.

Буквално преди няколко месеца специалистите по сигурност засякоха нов метод за взлом на банкомати, наречен Drilled Box. При него престъпниците пробиват дупка в банкомата, свързват специална шина и изтеглят парите, които в момента на взлома са налични в машината. Тази уязвимост на банкоматите беше бързо отстранена.

Има и престъпници, които атакуват физически машините – подкопават или взривяват пълния с пари банкомат. Освен че взимат наличните пари, по този начин те нанасят и сериозни щети. Това е един доста екстремен, но все пак често срещан начин за взлом.

Всички описани дотук методи са достатъчно сложни за реализация, но не и единствените възможни. Сред най-простите начини за измама е чрез шпиониране при въвеждане на пин кода и след това кражба на самата карта. Затова винаги се препоръчва при теглене на пари от банкомат, потребителят да прикрива с ръка цифровия панел, докато въвежда пин кода.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 24 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8323
GBP 2.4796 2.4887 2.2729
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив