19 Април 2024, 23:29 Днес (10) | Вчера (11)

18 000 офшорни фирми в Гърция укриват данъци за милиони евро

22 Октомври 2012 09:41 ИНСМАРКЕТ по статията работи:
A+ A-
Последна редакция: 22 октомври 2012, 09:47
Под лиценза на creativecommons

Малкото градче Краниди се оказва столица на офшорните фирми

Краниди е малко градче в Гърция, в областта Арголида. В него живеят около 5000 жители. През последните години Краниди се оказва столица на офшорните фирми, след като повече от 180 такива фирми са регистрирани там. Отсъствието на данъчен контрол и съществуващата до неотдавна възможност за покупко-продажби на голяма стойност, наемане на недвижими имоти, без да се внасят съответните данъци -нещо, разрешено от статута на офшорките, превръщат Краниди в данъчен рай, се казва в коментар на електронното издание GRReporter.  Още от 2010 г. е известно на Министерството на финансите, че в Краниди, където данъчната служба има малко служители, се учредяват офшорни фирми, притежаващи луксозни имоти, а богатите им собственици се крият зад тях, като си спестяват огромни данъци. В данъчната служба там работят само двама служители, които заради голямото натоварване, разглеждат само случаи на граждани, без да успяват да проверяват и фирмите. Тази "тайна" бързо става известна. Офшорните фирми започват да се увеличават още през годината на олимпиадата, и отбелязват значително развитие през 2007-2008. 
Според разследване на Службата за борба с икономическите престъпления (СБИП) тези фирми притежават имоти за милиони евро, не плащат дължимия годишен данък върху недвижимото имущество, и се представляват главно от местни адвокати, нотариуси, дребни собственици на магазини, и даже безработни. Един от тях например представлява 6 фирми, а един земеделец представлява 14. Повечето са гърци, някои са известни бизнесмени или притежават големи земи, собственици на хотели, вили и др. 
Проверките на тези офшорни фирми започват през 2011 г. от СБИП в Пелопонес и показват укриване на данъци в особено големи размери. Само че заключенията на разследващите трябва да се изпращат в малката данъчна служба на Краниди за по-нататъшни действия - като редовен данъчен контрол, събиране на дължимите данъци и глоби. В началото на 2012 г. пълномощията на данъчната служба в Краниди са предадени на данъчната служба в Нафплио.  Като последствие от това огромният обем документи с висящи данъчни случаи на офшорките в Краниди са преместени с камион и разтоварени в Нафплио. И малкото данъчни служители в града трябва, освен с огромната си по обем работа, в рамките на няколко месеца да се занимаят и с данъчния контрол на 184 случая на офшорни фирми , 161 от които с изтичаща в края на годината давност. 
Миналия юни данъчната служба в Нафплио изпраща документ в Министерството на финансите, с която заявява, че не е в състояние да провери тези 184 фирми от Краниди. На 5 септември, тоест около 3 месеца по-късно, от заместник министъра на финансите е подписано решение, с което на контролния център в Атина се възлага да осъществи редовната данъчна проверка на 161 офшорни фирми с изтичаща давност. Това решение е публикувано през октомври, 4 месеца по-късно. Тъй като се смята, че не е възможно данъчната проверка да приключи за два месеца, ръководството на министерството планира да удължи с една година срока на давността на всички данъчни случаи. 
На мушката на СБИП са 18 000 офшорни фирми в Миконос, Парос, Халкидики, които притежават луксозни вили и други недвижими имоти, за които не внасят предвидените данъци. Разследването се осъществява с информация от градоустройствените  служби, както и от ипотечните служби в цялата страна. Използват се и аероснимки от Google Earth professional. Инспекторите от СБИП търсят наемателите на луксозни имоти, както действителните им собственици, които се крият зад офшорни фирми. 
Трябва да се отбележи, че има и офшорни фирми, които плащат редовно данъчните си задължения, но са по-скоро изключение от правилото.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 19 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8314
GBP 2.4796 2.4887 2.2841
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив