07 Октомври 2024, 07:24 Днес (0) | Вчера (0)

20 млн. лв. са ползите на бизнеса от Закона за ограничаване на административното регулиране

19 Декември 2003 в-к "Сега" по статията работи:
A+ A-

Туроператори скочиха срещу "мълчаливото съгласие"

Като разсипване на целия туристически бранш коментира влезлия в сила вчера Закон за ограничаване на административното регулиране председателят на Българската асоциация на туристическите агенции (БАТА) Донка Соколова.
Този закон не трябва да се отнася до лицензирането на туроператорската и турагентската дейност. Тези лицензи трябва да останат и ще поставим това категорично искане пред икономическата комисия на парламента след Нова година, каза Соколова.
Лицензионният режим за туристическите агенции е сред най-ефикасните механизми за контрол на качеството в този бранш, смятат фирмите. Досега са лицензирани общо 1507 туристически фирми. Лиценз само за турагентска дейност имат 477. Туроператори са 1030 фирми, като 140 от тях са и агенти.
Законът ще донесе най-малко 20 млн. лева преки ползи за бизнеса. Това е годишният ефект от спестеното време на бизнесмените, които досега висяха по гишета, коментира промяната шефът на Института за пазарна икономика Красен Станчев. Сега административните разходи на фирмите са около 12% от БВП годишно, сочи проучване. Това е 3-4 пъти повече от аналогичните разходи на компаниите в страните от Централна и Източна Европа, категорични са от института.
Пред администрацията вече са поставени конкретни срокове за приключване на процедурите, а в случай че не бъде спазен срокът, законът предвижда режима на т. нар. "мълчаливо съгласие".

ПРЕХОД
За да започне да функционира новият закон, администрациите трябва да променят голяма част от собствените си поднормативни документи, смята председателят на парламентарната икономическа комисия Валери Димитров. Според него всички общински наредби, с които се регулира дейността на фирмите на територията на кметството, вече са незаконни. Като пример Димитров даде наредбата на СОС за регистрация на търговците. "Занапред всеки, който желае да развива търговска дейност в столицата, няма да е длъжен да спазва наредбата за регистрация", категоричен бе шефът на икономическата комисия.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 04 Октомври 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.7717
GBP 2.4796 2.4887 2.3212
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив