01 Май 2024, 08:45 Днес (0) | Вчера (13)

2014 г. - лоша икономическа и политическа година

23 Декември 2014 11:09 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 23 декември 2014, 10:10

Обществото се поляризира и не се търси консенсус, а разделението се засилва още повече след решението за пенсионните фондове

2014 г. беше лоша година и в икономически, и политически план. Нито едно от трите правителства, които управляваха България през това време, не предложиха нито една мярка, която да стимулира икономиката. Около тази теза се обединиха икономистът и съветник на икономическия министър Владимир Каролев и депутатът от левицата и бивш зам.-министър на финансите Георги Кадиев в обзорен коментар в предаването "Тази сутрин” по bTV.

"Обществото се поляризира и не се търси консенсус, а разделението се засилва още повече след решението за пенсионните фондове”, отбеляза Каролев.

Той припомни, че България е поддържала финансова стабилност до началото на 2014 г., когато са започнали нарушенията. "Вместо да започнат реформи, обществото беше убедено, че е добре да вземем повече заеми, които ще връщат нашите деца и внуци”, изтъкна той.

"Социалната политика е скандална. Вместо да увеличават пенсиите с някакви мизерни суми, трябваше да оправят Спешната помощ и политиката за лекарствата – това са двете неща, които притесняват пенсионерите, а не увеличаването на пенсиите им с някакви стотинки”, посочи Георги Кадиев.

"За по-високи пенсии не може да се говори. На всички пенсионери и държавни служители трябва да се каже, че увеличение на парите им може да има само ако има ръст на икономиката. Нереформираните сектори дърпат икономиката назад заради продължаващите субсидии – тютюнопроизводителите не могат да разчитат, че и внуците им ще отглеждат тютюн, трябва да станат мобилни и да се преместят, ако там, където живеят сега, не могат да отглеждат друго”, заяви Владимир Каролев.

По думите му, увеличението на минималната заплата е административно решение и като такова не е добро. За малките населени места ще бъде проблем и ще има хора, които ще влязат в сивия сектор, допълни икономистът.

Радикалната пенсионна реформа Георги Кадиев нарече "национализация”. "Фактът, че пренасят лични партиди в държавния фонд, е точно това”, подчерта той.

"Първи основен негативен ефект е, че дясна партия бута лява политика – не знам как ще се явяват на избори после. Ако погледнете кои държави са богати – такива, в които има капиталов пазар, а на него пенсионните фондове са най-големите играчи”, изтъкна Владимир Каролев.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 30 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8244
GBP 2.4796 2.4887 2.2877
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив