25 Април 2024, 08:11 Днес (0) | Вчера (12)

3-4 млрд. лева годишно губи икономиката ни заради жертвите на пътя

26 Юни 2015 13:45 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Албена Алексиева
A+ A-
Последна редакция: 26 юни 2015, 14:00

2 министерства подкрепиха включването ни в световна кампания по пътна безопасност

3-4 милиарда лева годишно губи икономиката ни заради жертвите на пътя и пътния травматизъм. Това стана ясно по време на пресконференция за обявяване старта на мащабна национална кампания по пътна безопасност. Инициатор на кампанията е Българската асоциация на пострадали при катастрофи (БАЗК) и Транспортната индоор и аутдоор рекламна асоциация (ТИАРА). Две министерства подкрепиха инициативата – регионалното и това на младежта и спорта. Целта на инициативата е да привлече вниманието на всички участници в движението – пешеходци, водачи, велосипедисти, пътници за по-безопасно пътуване.
Кампанията е част от световна инициатива за намаляване броя на пътните инциденти, под егидата на Младежката организация към ООН за пътна безопасност /YOURS - Youth for Road Safety/; Световната здравна организация /World Health Organization/; Организацията за пътна безопасност /Road Safety organization/.

Владимир Тодоров, председател на УС на Българската асоциация на пострадали при катастрофи, посочи на пресконференция днес, че акцентът на визиите е поставен върху проблеми като шофирането в нетрезво състояние, неизползването на предпазни колани, каски за мотористите, видимостта на пешеходците.

От днес в столицата, в по-големите градове на страната, както и по основните пътни артерии ще бъдат разположени над 100 билборда с визии, напомнящи, че отговорността за живота и сигурността е преди всичко лична. Такива визии ще украсят и столичното метро, както и автобусите по някои от основните линии в София. От 6 юли визиите на кампанията ще могат да бъдат видени и във всички областни градове. Самата кампания ще продължи година и половина.

Първата визия е "Поставай предпазен колан!". От асоциацията посочват, че поставянето на колан на пасажерите, които седят отзад в автомобила, може да намали с до 60% нараняванията при ПТП. Именно липсата на колан при пасажерите е причина за близо 100-120 смъртни случая ежегодно.

36645


Останалите визии са:
"Бъди видим на пътя!", свързана с възрастните хора;
"Никога не шофирай пил!" - у нас алкохолът като причина за ПТП се нарежда на 4-5 място, но едни от най-тежките катастрофи в страната са станали именно след употреба на алкохол;
"Не карай без каска!", свързана с мотоциклетистите;
"Намали скоростта!"

Английски психолози са провели наблюдения, че наблюденията на такива визии действат до 1 месец и водят до намаляване на нарушенията на пътя с 30%, стана ясно още на пресконференцията.

36648


Регионалният министър Лиляна Павлова посочи, че младежите до 30-годишна възраст държат най-голям процент сред загиналите у нас при ПТП, затова министерството също се ангажира с инициативата. Министър Павлова подчерта, че предстоят промени в Закона за движение по пътищата, насочени към подобряване на системата за контрол, прилагане на предвидените наказания и събираемост на глобите от КАТ.

Междуведомствена група от експерти на министерството и представители на НПО-та и на УАСГ актуализира наредбите, свързани с проектиране на пътища и с подобряване на комуникационно-транспортните системи в населените места. Най-големите приоритети са свързани със създаването навсякъде в населените места на бусленти и велоалеи, както и обезопасяване с повече "легнали полицаи" и пътна сигнализация.
Ремонтите по пътната мрежа ще завършат на 1 юли и в експлоатация ще бъде пусната почти 50 километра пътна мрежа. Онези от ремонтите, които не са завършени, ще продължат от септември.

Зарина Генчева, председател на ТИАРА (Транспортната индоор и аутдоор рекламна асоциация), посочи, че онези, които спазват правилата за движение по пътищата, носят реалната отговорност. Генчева обяви, че всички участници в кампанията са се включили безвъзмездно в нея.

Инж. Лазар Лазаров, председател на Управителния съвет на Агенция "Пътна инфраструктура", бе категоричен, че войната по пътищата у нас може да бъде спряна само с изключително строги финансови санкции. Всяка година икономиката ни губи 3-4 милиарда лева заради жертвите по пътищата и пътния травматизъм, посочи Лазаров.

АПИ, заедно с "Пътна полиция", изготвят проект за въвеждане на радари за средна скорост за движение по пътищата. По основните магистрали у нас ще се въведат камери, които да следят средната скорост чрез изминатото от автомобила разстояние от една до друга точка. Засичането на скоростта ще става чрез рамки с камери през определени разстояния. Вече има такава експериментални камери на магистрала Люлин, стана ясно на пресконференцията.

Има идея за изготвяне на проекти за нови кръгови кръстовища и още камери, като проектите могат да бъдат финансирани с парите от събраните глоби във Фонда за пътна безопасност .

36649


От Изпълнителна агенция "Автомобилна администрация" съобщиха, че до месец август всички теоретични шофьорски изпити ще бъдат провеждани на таблет. Замислено е и връщането на изпита на полигон. Увеличават се и учебните часове по практика. Въвежда се и електронен дневник и джи пи ес за учебните автомобили. Предстои и актуализиране на изпитните въпроси.

36646

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 24 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8323
GBP 2.4796 2.4887 2.2729
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив