27 Април 2024, 12:03 Днес (0) | Вчера (11)

3,5 млрд. лева ще дойдат по европрограми за инвестиции в екологична инфраструктура

28 Септември 2015 13:22 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 28 септември 2015, 12:25

Новите елементи в програмата са инвестиции в мерки, свързани с превенция и управление на риска от наводнения и свлачища

Три милиарда и половина лева по новата оперативна програма "Околна среда" ще бъдат на разположение до края на 2022 година за реализиране на инвестиции в екологична инфраструктура. Това каза министърът на околната среда и водите Ивелина Василева на форум за строителството, предаде БТА.

По думите на Василева приоритетите остават същите с няколко нови акцента - основната част от ресурса отново ще бъде насочен към инвестиции във ВиК сектора.

Екосъобразното управление на отпадъците продължава да е приоритет, но депата няма да са предмет на инвестиции, това може да бъде реализирано с национални средства, посочи министърът. По думите й, вече се работи заедно с Предприятието по управление на дейностите по околната среда да се осигури финансиране на новоподготвените проекти, забавени във времето, като депата в Пазарджик, в Златица и скоро в Благоевград.

Подобряване на качеството на атмосферния въздух и богатото биоразнообразие на България също ще са приоритет, отбеляза министърът на околната среда и водите.

Новите елементи в програмата са инвестиции в мерки, свързани с превенция и управление на риска от наводнения и свлачища. Само във ВиК сектора нуждите на държавата са за близо 12 милиарда лева, но нашата цел е инвестициите да бъдат правени по най-ефективният начин и насочени към най-приоритетните обекти, допълни Ивелина Василева.

По думите на Василева постигнатото в хода на преговорите с ЕК конкретно за строителния бранш е възможността да се реализират т. нар. ранни проекти до момента, в който ще се постави началото на инвестициите по регионалните проекти, подготвени на база на регионалните прединвестиционни проучвания.

Общо пет проекта, които отговарят на принципите на ВиК реформата, и в максимална степен ще постигнат целите, свързани със съответствие на екологичното законодателство и изграждане на пречиствателни води, ще бъдат избрани от 14 проекта , подготвени през предходния период, допълни Ивелина Василева. Тези проекти са за консолидиран регион, управляван от едно ВиК дружество и населени места над 10 хиляди жители. Строителството ще започне през 2016 година.

В сектора "Отпадъци" вече има открита процедура за проектиране и изграждане на компостиращи инсталации за 97 милиона лева, насочена към общините. Те могат да кандидатстват до 1 август 2016 година.
След края на тази година в сектора "Води" вече са стартирани дейностите по изготвянето на регионалните прединвестиционни проучвания в консолидираните региони. През октомври ще бъде отправена покана и към Столична община за изготвяне на регионално прединвестиционно проучване, съобщи Ивелина Василева.

Тя обобщи, че до края на 2015 годна ще бъдат обявени 15 процедури, като част от дейностите са пряко обвързани с възможности за инвестиционни проекти и участие на строителния бранш.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 26 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8244
GBP 2.4796 2.4887 2.2828
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив