24 Май 2024, 02:16 Днес (0) | Вчера (10)

450 хил. лв. за наводнения Добрич от национална кампания

18 Юли 2014 14:21 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 18 юли 2014, 14:21
Булфото

Националният обществен съвет на БЧК е решил на свое заседание 50 на сто от събраните в националната кампания за подпомагане на пострадалите от наводнението през юни в Североизточна България да са за Добрич

Това съобщи директорът на Областния съвет на БЧК в Добрич д-р Артюн Еринозов.

Той уточни, че сумата е 450 хил. лв. За Варна националният съвет е решил да се дадат 40 на сто от събраните средства, а за Велико Търново - 10 на сто, като има и фонд резервен, който допълнително ще бъде разпределян с натрупване, каза още Еринозов. Той добави, че начина на отпускане на пари се решава от Общинския обществен съвет, като със средствата ще бъдат подпомогнати пострадалите от наводнението семейства, които по подадени заявление в общината са 750 на брой.

През вчерашния ден Общественият съвет в Добрич, назначен със заповед на кмета от 8 юли за разпределяне на постъпилите помощи и дарения, проведе свое заседание, на което определи критериите за подпомагане на пострадалите, съобщиха от общината.

Пари и помощи от даренията ще получават семейства, чийто домове са напълно разрушение, хора, пострадали от наводнението с домове, подлежащи на събаряне. Пострадали от наводнението, с унищожени над 50% от застроената площ и покъщнина, семейства - жертви на потопа, с деца до 18 г., както и семейства и самотно живеещи възрастни хора над 65 години. Като последен критерии Общественият съвет е решил помощ да се оказва и на пострадали от наводнението семейства с лица/деца с увреждания над 50%. От кметството добавят още, че съветът е решил, че критериите важат за лица, подали заявление за подпомагане и възстановителна помощ в Община град Добрич или в дирекция "Социално подпомагане".

Другото условие е жилищният имот, пострадал от наводнението да бъде единствен за домакинството. В състава на Обществения съвет са включени представители на Община град Добрич, Областния съвет на БЧК, Областна администрация, на Гражданска доброволческа инициатива "Да помогнем на Добрич" и представител на пострадалите от наводнението.

Председател на обществения съвет е началникът на отдел "Здравеопазване и социална политика" към Община Добрич Иванка Титова. В петък отново ще се проведе заседание, на което ще се разгледа списъка на нуждаещите се, за да може да се подготвят списъците с пострадалите домакинства и да бъдат представени другата седмица в Националния обществен съвет на БЧК.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 23 Май 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8059
GBP 2.4796 2.4887 2.2965
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив