25 Февруари 2025, 19:41 Днес (0) | Вчера (1)

82 млеко- и месопреработвателни предприятия са затворени от ДВСК от началото на годината

14 Септември 2004 17:21 INSMARKET по статията работи:
A+ A-

От млекопреработвателни предприятията с малък капацитет временно затворени са 19 и постоянно четири, а от тези с индустриален капацитет временно 10 и постоянно затворени са също четири

37 млекопреработвателни и 45 месопреработвателни предприятия и от групата на мляното месо са били затворени от началото на годината след проверки на (ДВСК), заяви за Агенция “Фокус” д-р Емануил Емануилов от ДВСК. Той уточни, че по инструкция от началото на годината на Национална ветеринарна медицинска служба (НВМС) е извършена мащабна проверка на млекопреработвателните предприятията за тяхното преструктуриране във връзка с поетите задължения по преговорния процес с Европейския съюз, която е продължила три месеца. Въз основа на тази проверка от млекопреработвателни предприятията с малък капацитет временно затворени са 19 и постоянно четири, а от тези с индустриален капацитет временно 10 и постоянно затворени са също четири. От началото на годината на територията на страната работят 207 предприятия с индустриален капацитет и 104 с малък капацитет. “Тези цифри се променят всеки месец и никой не може да каже фиксирана бройка на постоянно затворените, защото едни предприятия променят статута си от затворени в отворени, от временно в постоянно, също така се очаква да се открият и нови предприятия. Много са динамична условията в млекопреработвателния сектор, защото в следващите един два месеца ще има също постоянни проверки”, каза още д-р Емануил Емануилов.
Сред най-честите причини за затваряне на предприятията са свързани с изискванията към помещенията. Например не се използва материал, който позволява дезинфекция, и който не образува мухъл по таваните, и който може лесно да се почиства.
Сред технологичните проблеми са непълен план за производствения процес, прясна суровина, която не е изследвана за антибиотици, добрите производствени практики наотговарящи на реалния обем на производство, неподменен пастьоризатор, липсата на система за дезинфекция на средните пътища, липсата на обособено помещение за затваряне на тенекиите, както и липсата на достатъчно обособени помещения за производството на бяло саламурено сирене, липсата бизнес план за преструктуриране.
От месопреработвателните предприятия с малък капацитет са затворени 26 и едно постоянно, а от тези с индустриален капацитет 8 временно и едно постоянно. “От групата на предприятията за мляно месо с малък капацитет временно са затворени осем и постоянно девет, а докато тези от с индустриален капацитет две и едно постоянно”, допълни още д-р Емануил Емануилов. Според него основните причини за затварянето на тези предприятия са свързани с оборудването, липсата не бизнес-планове, технологични проекти и самоконтрола върху производствения процес.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 25 Февруари 2025
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8687
GBP 2.4796 2.4887 2.3612
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив