28 Март 2024, 12:59 Днес (6) | Вчера (12)

98% от работещите по света не получават нужната им базисна подкрепа след COVID-19

19 Май 2021 17:30 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 19 май 2021, 17:31

В малко над половината Ковид-19 е признат като професионално заболяване

Ново глобално проучване на Международната конфедерация на профсъюзите (МКП) и UNI Global Union установява, че 98 % от работещите в света не получават болнични, обезщетения, заместващи трудовите доходи и социални придобивки, които са им необходими за справяне с предизвикателствата на Ковид-19. Този значим глобален анализ класира 181 ответни действия на правителствата срещу пандемията и поставя Аржентина начело. В това проучване се вижда, че малко над половината от управляващите признават Ковид-19 като професионално заболяване чрез формални актове за регулация. В доклада, наречен "Ковид-19: Професионално заболяване – там, където работещите на първа линия са най-добре защитени", са анализирани и класифицирани нивата на компенсации за работещите, програмите за социална сигурност и системите за обществено здравеопазване. Това включва 124 страни, 37 американски щата, както и седем австралийски, а също и 13 канадски провинции и територии. В доклада петте водещи държави са: Аржентина, следвана от Австрия, Швеция, Франция и Испания. Общо десетте ресора, класирани в проучването, представляват едва 2% от световното работещо население.
В малко над половината (98 ресора), Ковид-19 е признат като професионално заболяване чрез формални регулиращи актове, което дава възможност на хора, които са се заразили с коронавирус на работното си място да имат достъп до социална закрила и права. За пример са дадени заплащане при болест, медицински грижи и обезщетения, заместващи трудови доходи, които иначе биха били отказани.
UNI Global Union и МКП отправят пет ключови препоръки за политиките, за да се осигури по-добра подкрепа за работещите от първа линия: автоматично окачествяване на обезщетенията, свързани със заболявания, вследствие на Ковид-19; покритие за всички работещи, независимо от трудовото им правоотношение; надеждно събиране на данни; включване на обща категория, засягаща професионалните инфекциозни заболявания в законодателството и политиките, свързани с него; платен отпуск по болест за тестване и възстановяване.
Малко преди година, през 2020 г. на Международния ден в памет на пострадалите и загиналите при трудови злополуки – синдикатите в световен мащаб, включително МКП и UNI Global Union, призоваха Ковид-19 да бъде признат за професионално заболяване. Този доклад показва, че е постигнат напредък, но има много други неща, които трябва да бъдат направени.
Други основни констатации сочат, че само 10 ресора (5.5%) са получили най-добрите оценки, показващи добри или много добри разпоредби относно компенсациите, заместващи трудови възнаграждения, медицинско лечение, обезщетение за болест и обезщетения при смърт. Болнични плащания се предоставят в 104 ресора, което означава, че почти 43 % от работещите нямат достъп до платен отпуск по болест. Само 6% от проучените ресори са имали правила, наредби, закони или политики (по презумция), които дават автоматичен достъп (без доказателства за медицинско лечение и за обезщетения, заместващи трудовите доходи) за всички работещи. Обаче когато се вземат предвид здравните работници, този процент се е повишил до 17%.
Аржентина е получила най-висок резултат като страна, което показва, че силната подкрепа за работещите не зависи от богатството на дадена държава. В Германия и в Скандинавските страни съществуващото законодателство относно инфекциозните заболявания обозначава, че работещите, които са регистрирани официално с Ковид-19, имат автоматичен достъп до отпуск по болест, обезщетения, заместващи трудовите възнаграждения и медицински грижи. Тогава не е необходима официална промяна в законодателството, за да бъдат подкрепени работещите. Там са някои от най-добрите примери за това как една държава може да се подготви за бъдещи пандемии.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 27 Март 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8017
GBP 2.4796 2.4887 2.2783
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив