17 Април 2024, 00:15 Днес (0) | Вчера (11)

Allianz и Munich Re късат 82-годишното си партньорство

02 Октомври 2003 в-к "Пари" по статията работи:
A+ A-

Презастрахователният гигант нямал никаква нужда от договора

Застрахователната компания Allianz и презастрахователното дружество Munich Re ще прекратят договора за партньорство, подписан преди 82 години, предаде AFP. Според ръководствата и на двете компании споразумението, което регламентираше кръстосаното дялово участие и сътрудничеството на двата финансови гиганта, вече не е актуално и затова трябва да бъде прекратено. Според говорител на Allianz договорът е подписан в Мюнхен през 1921 г. и трябва да бъде прекратен до края на годината, в противен случай следва автоматичното му подновяване за период от 10 години.
Текстовете в споразумението регламентират размера на кръстосаните дялови участия на двете дружества. В продължение на десетилетия и Allianz, и Munich Re държат по 25% от капитала на всяко дружество, като в момента този процент е намален до 15%.
Двата гиганта, които претърпяха много трудна финансова 2002 г., обявиха през март намеренията си да намалят кръстосаното си участие до 15%, за да подсилят собствените си капитали.
Друга важна подробност от договора е начинът на управление на двете дружества. В момента и Allianz, и Munich Rе нямат съвместно джойнт-венчър дружество, затова и тези клаузи в споразумението не са състоятелни.
Заради текстовете, регламентиращи отношенията между двете компании, Allianz и Munich Re бяха многократно глобявани, тъй като в тях е записано, че Munich Re е основният презастраховател на Allianz, както и че Munich Re има приоритет при подписване на презастрахователни договори. Информиран източник твърди пред AFP, че Munich Re нямал никаква нужда от този договор, тъй като компанията е на първо място в света на презастрахователния пазар. 

ПОСЛЕДСТВИЯТА
Прекратяването на споразумението за партньорство ще доведе до ново намаляване на кръстосаните участия на двете дружества. Източник на в. Frankfurter Allgemeine Zeitung твърди, че тези участия са само финансови и нямат стратегическо и определящо значение за двете дружества. Изданието пише, че Munich Re може още тази година да намали участието си в капитала на Allianz.
Според анализатори това прекратяване ще повлияе сериозно на борсовата цена на акциите на Allianz и Munich Re.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 16 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8354
GBP 2.4796 2.4887 2.2900
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив