29 Март 2024, 15:55 Днес (10) | Вчера (11)

Aviva завладява по-висок пазарен дял в ключови области

20 Януари 2004 INSMARKET по статията работи:
A+ A-

Aviva задържа продажбите си солидни през 2003г. и завладя по-висок пазар дял в ключови области въпреки неблагоприятния за сектора бизнес-климат, обяви британското животозастрахователно дружество днес.

От компанията допълниха, че през последното тримесечие на миналата година ръстът е надминал очакванията, което сочи, че инвеститорите възвръщат доверието си към фондовите пазари.

“Проспектът за ръст на Aviva остава силен, особено като се има предвид застаряващото население в Европа и широките пенсионни реформи. Ние сме в благоприятно положение да се възползваме от разширението на пазара” – заяви главният изпълнителен директор Ричард Харви. – “Очакванията ни за 2004г. са оптимистични, и регистрирахме признаци, че инвеститорското доверие към фондовите пазари се възстановява”.

Гери Уитърс, главен изпълнителен директор на британския животозастрахователен клон Norwich Union Life допълни, че компанията няма проблеми да покрие новите регулации за платежоспособност, приети тази година.

Крейг Бурк, анализатор в BNP Paribas заяви, че Aviva са добре подготвени за промяната в правилата и не се очертват проблеми за групата в това отношение. Според него е още рано да се каже дали компанията ще успее да завземе пазарен дял от Standard Life, но подчерта, че в застрахователния сектор се наблюдава ясен тренд към пренасочване към най-качествените услуги. Специалистите са единодушни, че Aviva ще се облагодетелства значително, ако продажбите на Standard Life пострадат след проточилите се проблеми с регулаторните органи.

“От всички основни играчи Aviva са тези, които ще спечелят най-значително, тъй като залагат силно на независимите финансови съветници – пазар, в който групата се конкурира със Standard Life.”

Стандартният годишен показател на продажбите на животозастрахователни и пенсионни полици на групата остана без промяна спрямо 2002г. на 2.4 млрд. британски лири (4.3 млрд. щатски долара), докато общите продажби за целия свят, включващи и инвестиционни продукти, бяха за 14.4 млрд. паунда.

Ричард Харви обяви още, че продажбите на живото- и пенсионни застраховки в Европа са е вдигнали със 6%. Ръстът е бил особено силен в Испания и Холандия, подкрепен от бизнес-партньорства като това с ABN Amro. Според компанията, повече от половината от бизнеса в този сектор в момента идва от Стария континент. Във Великобритания Norwich Union възвърна лидерската си позиция, като пазарният й дял надмина 12% през третото тримесечие.

Акциите на Aviva поскъпнаха с 1.6% днес до 540.25 пенса на пода на Лондонската фондова борса.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 28 Март 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8082
GBP 2.4796 2.4887 2.2803
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив