28 Март 2024, 18:55 Днес (11) | Вчера (12)

Brexit кара големите международни банки да подготвят изтеглянето си от Великобритания

24 Октомври 2016 12:30 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 24 октомври 2016, 10:51

Много от по-малките банки вече планират да започнат преместване още преди Коледа

Редица големи международни банки се готвят да изтеглят някои от техните операции от Великобритания в началото на 2017 година с оглед на несигурността за бъдещите отношенията на страната с Европейския съюз след Brexit, предупреди председателят на Британската банкова асоциация (BBA) - Антъни Браун, цитиран от БНР.

В пространен анализ за седмичника "Обзървър", цитиран от агенция Ройтерс, Атъни Браун, посочи, че общественият и политическият дебат "са ни повели в грешната посока" и финансовите фирмите не биха могли да изчакат до последния момент.

Повечето международни банки вече имат проектни екипи, работещи по въпроса кои финансови операции трябва да бъдат преместени, за да се гарантира, че те ще могат да продължават да обслужват техните клиенти, както и срокът в който това трябва да се случи и как това да се направи най-добре, отбеляза шефът на BBA.

Антъни Браун допълни, че много от по-малките банки вече планират да започнат преместване още преди Коледа, докато по-големите банки се очаква да стартират този процес през първото тримесечие на следващата година.

Трябва да се има предвид, че мнозина от големите световни банки имат своя европейски офиси във Великобритания, като във финансовия сектор на Лондонското сити работят повече от два милиона души и той формира почти 12% от икономиката на Острова, отбелязва Ройтерс. Банките в Лондон зависят от т.нар. европейски "паспортни права", за да обслужват клиенти на територията на 28-страни от Европейския съюз и кредиторите се притесняват, че това право ще приключи след Brexit, тъй като "паспортните права" са обвързани с единния европейски пазар и автоматично ще престанат да бъдат прилагани, ако Великобритания не остане поне част от Европейското икономическо пространство (ЕИП).

Президентът на BBA заяви, че докато финансовият министър Филип Хамънд и министърът, отговарящ за Brexit, Дейвид Дейвис "изглежда реагират правилно", самият той е загрижен, че някои от най-активните привърженици на Brexit вярват, че няма необходимост от подобна "паспортизация" и смятат, че може да се разчита на така наречената еквивалентност, според която ЕС може да осигурява достъп до своите финансови пазари за страните, чиито разпоредби са подобни на тези в единния блок.

Режимът на еквивалентност на ЕС е бледа сянка на паспортизация, тъй като той обхваща само един тесен кръг от услуги и най-вероятно ще означава, че Великобритания ще трябва да приеме правила над които няма да има никакво влияние, допълни той и подчерта, че за повечето банки правото на еквивалентност няма да попречи те да преместят своите операции извън Великобритания.

Банките нееднократно заявиха, че вече обмислят планове при извънредни ситуации, за да преместят част от операциите си към континентална Европа, ако Великобритания не успее да договори достъп до единния пазар на ЕС след Brexit. Мнозина от тях вероятно ще започнат да прилагат тези планове още до края на настоящата или в началото на следващата година, след като британският премиер Тереза Мей заяви преди време, че тя ще задейства официалните преговори за излизане от ЕС до края на март 2017 година.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 28 Март 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8082
GBP 2.4796 2.4887 2.2803
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив