20 Април 2024, 10:17 Днес (0) | Вчера (10)

Brexit може да струва на банките на Острова над $17 млрд.

05 Юли 2017 09:19 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 5 юли 2017, 11:06

Банките ще трябва да налеят в европейските подразделения активи на обща стойност над 1 трлн. евро

Загубите на банките от прехвърляне на операциите от Великобритания в Европа след Brexit могат да достигнат 15 млрд. лири ($17,1 млрд.). Това сочат резултатите от изследване на  Boston Consulting Group, поръчано от Асоциацията на финансовите пазари в Европа (AFME).

От AFME предупреждават, че откриването на подразделения в ЕС ще окаже "сериозно негативно влияние" на печалбата на банките. Тези допълнителни разходи могат да бъдат пренесени на европейските потребители, отбелязват експертите. След като Великобритания официално излезе от Европейския Съюз, британските банки ще бъдат принудени да пренесат значителна част от бизнеса си в ЕС, за да продължат да оперират в региона. Ако при преговорите с европейските власти правителството на Великобритания не успее да постигне запазване на достъпа до единния европейски пазар, британският финансов хъб ще се окаже вън от ЕС. Това ще наложи прехвърляне от страна на банките към европейските подразделения на активи на обща стойност над 1 трлн. евро, включително кредити, ценни книжа и деривативи, отбелязват от AFME.

Процесът на прехвърляне на банковите операции ще струва скъпо, пише и The Wall Street Journal. Финансовите институции ще трябва да командироват сътрудници, да разширяват офиси и да чакат одобрения от регулатори, както ида обезпечат капиталово новите европейски подразделения. Инвестиционните банки използват Лондон като локация за продажба на услуги на клиенти не само в Европа, но и в Африка и Азия, и обединяването на ресурсите в един пул прави бизнеса по-ефективен, отбелязват анализаторите. Ако инвестиционните банки загубят възможността да продават от Лондон своите услуги на европейските клиенти, те ще трябва да налеят в европейските подразделения капитал от поне 70 млрд. евро, според оценки на BCG. Амортизацията на тези разходи през следващите три-пет години може да намали показателя за печалба за акция с 0,5-0,8%, отбелязва изследването.

Има и още един проблем и това е клирингът на операциите в евро. По-рано Европейската комисия заяви намерението си да изиска след Brexit прехвърлянето в ЕС от Лондон на клиринговите къщи, осъществяващи разплащания по сделки в евро. По оценки на BCG, в този случай от Великобритания ще трябва да бъдат прехвърлени контракти в евро на обща стойност 83 трлн. евро, което ще наложи допълнително обезпечаване на стойност 30-40 млрд евро. Клирингът е бизнес, който зависи от мащаба и прехвърлянето на част от операциите в друг регион може да го оскъпи,отбелязват анализатори.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 19 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8314
GBP 2.4796 2.4887 2.2841
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив