16 Април 2024, 12:25 Днес (5) | Вчера (10)

CMPA променят политиката си по застраховка "професионална отговорност"

13 Януари 2004 INSMARKET по статията работи:
A+ A-

Канадската медицинска асоциация се очаква скоро да обяви, че докторите от страната, които подписват съвестно рецепти за американски пациенти няма да бъдат покрити от застраховката си "професионална отговорност" в случай на съдебно дело за лекарска грешка.

Базираната в Отава компания CMPA, която предлага тези полици на канадските доктори, както и осигурява юридическа защита в слуай на заведени съдебни дела, промени политиката си. Ходът се наложи след като няколко канадски регулаторни агенции вече забраниха подписването на рецепти без директен физически преглед на пациента.
По-рано застрахователят оставаше отворена вратичка за подобно покритие. Напоследък обаче въпросът дали е възможно да бъдат защитени докторите, съвместно подписващи рецепти за американски пациенти в заведените срещу тях дела, става все по-тревожен.
Според щатския закон за храните, медикаментите и козметиката, никой освен оригиналните проиводители няма право да реимпортира в САЩ лекарства, отпускани срещу рецепта. Тази практика обаче остава широко разпространена, тъй като внесените от Канада американски медикаменти струват на потребителя между 30 и 80% по-евтино. Това се дължи на факта, че правителството на северната държава контролира цените на лекарствата.
Промяната на застрахователната стратегия на CMPA ще има силно въздействие върху реимпорта на медикаменти в САЩ, тъй като около 95% от всички лекари, притежаващи лиценз да практикуват в Канада, са покрити от полица "професионална отговорност" на тази компания.
Според канадския закон всяка рецепта, издадена от американски лекар трябва да бъде подписана и от канадски медик, преди аптеката да има право да изпълни поръчката.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 15 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8361
GBP 2.4796 2.4887 2.2895
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив